Hermod Høwe (81) har i flere tiår sørget for at blomster og planter har gitt Sortland et levende sentrum, først som mangeårig bygartner, og i pensjonistårene som gartner for private selskap som Skibsgården og Sortland Hotell.

Ung spire

Da unge Høwe fra Hognfjord skulle utdanne seg, var kursen på mange måter staket ut. Interessen for markens grøde spiret, bokstavelig talt, i barndommen.

Familien drev naturalhushold og laget all maten selv. Moren hadde grønne fingre og var svært opptatt av hagebruk, en interesse som sønnen også utviklet. Som 15-åring kom han inn på Landbruksskolen i Bodø, men han måtte ha dispensasjon på grunn av sin unge alder. Mannen som trakk i trådene var P. C. Reinsnes, som den gang var ordfører i Sortland.

Han var bare 18 år da han var ferdig utdannet. På det tidspunktet var Hermod den yngste agronomen i Norge, fortalte han i et portrettintervju i 2015.

Retunerte til hjembygda  Høwelig engasjert Hermod Høwe har viet mye av livet sitt til å hjelpe andre mennesker.

Gartnerkarrieren startet i det som den gangen var Norges nordligste by, Hammerfest. Det var slett ikke alle som hadde tro på at den nytilsatte sortlendingen ville lykkes som «ishavsgartner».

Etter 14 år i Hammerfest vendte han tilbake til Sortland for å tre inn i rollen som kommunegartner. En av årsakene til at han returnerte til hjembygda, var faglige utfordringer i hopetall.

I 2017, etter nesten 60 år i botanikkens tjeneste, gir han seg i yrket. Se intervju med Høwe i videoen øverst i artikkelen.