Følelsen av å kjøre en Rolls er sjelden. Det er stort, det er tungt - og det er mykt som silke. Her cruisersjåfør og eier Ivan Jørgensen over Frøskeland i bedagelig tempo. Foto: Erik Jenssen

Ivan Jørgensen fra Nøss på Andøya har ifølge egne utsagn vært motorinteresert fra fødselen av. Da han ble gammel nok til å skaffe seg egne biler gikk det mye i amerikanske oppussingsobjekter som han som biloppretter og lakkerer gjøv på med krum hals.

- Pusset opp, kjørte litt, og solgte. Sånn har det vært.

Interessen gled på 90-tallet over i motorsykler, og selvsagt måtte han gjøre noe spesielt her også. Harley ble den store lidenskapen, men selvsagt bare måtte han ha noe ingen andre hadde fra før, så da ble løsningen å bygge sin egen sykkel. Et kjempeprosjekt, ikke minst på papirmøllefronten, kan Ivan berette.

Men etter noen år gikk det samme vegen med sykkelen som med de øvrige prosjektene – solgt og omsatt i nye drømmer.

Og nå var entusiasten klar for noe helt nytt. Selvsagt måtte det være noe som det ikke trillet for mye av på vegene fra før. Rolls Royce var dermed et opplagt valg, og Ivan fant i 2008 en 76-modell Silver Shadow til salgs på internett til rett pris. Bilen ble importert fra Californa, og basillen fikk grep.

Såpass hektet på engelsk overklasseluksus ble Ivan at han i gjorde det enhver enkel gutt fra bygda drømmer om å si til sin samboer:

”Kjære, jeg har kjøpt en ny Rolls”.

Den naturlige innvendingen fra henne var selvsagt: ”…men vi har jo en fra før”.

Her kunne selvsagt denopplagte fortsettelsen vært at ”…ja, men nå har vi hver vår”. Men det hadde kanskje vært litt drøyt. Selv for entusiaster å være.

Så selvsagt ble bil nummer 1 lagt ut for salg, men Ivan innrømmer at han nøt perioden da han hadde to engelske stasbiler startklare i garasjen. Det er en følelse man må ta godt vare på, tenker vi.

Uansett; dette skulle være en historie som også handlet litt om Amerika. Og her kommer forklaringen på Ivans noe impulspregede Rollskjøp nummer 2.

For den som har fulgt med på amerikansk fotball, er nemlig trenernavnet Bill Walsh hugget i stein. Han ledet San Francisco 49ers til en rekke store seire i sin tid, blant annet tre Superbowl-finaler.

Og det var for å hedre seg selv og laget at trenerlegenden i 1980 gikk til innkjøp av en splitter ny Silver Shadow lakkert i lagets farger; rød og gull. Gamle Bill døde i 2007, men bilen hans ruller videre i Vesterålen, på andre siden av kloden.

Ivan har sørget for å fortelle fansen hvor bilen befinner seg.

- Så kanskje kommer det bud fra en eller annen 49ers-frelst samler der borte. Og da er den selvsagt til salgs. Men jeg har det ikke travelt, ler Ivan.

- Ja, for dine drømmer er allerede i neste prosjekt?

- Ja, det er litt slik med denne interessen. Man vil jo gjerne eie litt forskjellige ting, og nå drømmer jeg litt om Hot-Rod. Men denne gangen skal jeg sørge for å ha det forrige prosjektet solgt før jeg går på det neste, ler entusiasten.

Til slutt; alle lurer selvsagt på hva det koster å bli Rolls-eier?

- Det varierer selvagt. Men du kan skaffe deg en Rolls Royce fra 200.000 og oppover. Den jeg har er kanskje verdt noe over 300.000.