Juryen i årets sommerfotokonkurranse var så imponert over mengden gode sommerbilder at de på siden av konkurransen om å ta «Årets sommerfoto 2016» også har valgt å trekke fram tre bilder som de mener fortjener hederlig omtale.

Hvalsafari gir ekstrapremie

I utgangspunktet er ikke dette noe vi hadde tenkt å premiere, ut over juryens gode ord. Men når Danielle Zanoni i Hvalsafari AS, som er blant reiselivsbedriftene som har levert underveispremier til årets sommerfotokonkurranse, får høre om de tre som får hederlig omtale, så åpner trekker han premier ut av ermet. Så i tillegg til hederlig omtale med seg videre i jakten på gode motiver får de tre hver sin billett med Andøys største reiselivsattraksjon.

Her er sommerfotojuryens vurdering av de tre bildene i kategorien «hederlig omtale»:

"Vannlager" Foto: Harald Pedersen

Hvert år kommer det inn ett og annet flott makromotiv. I år har Harald Pedersen levert to virkelig vakre bilder. Juryen vil løfte fram bildet «Vannlager». I følge fotografen selv trenger alle vann og dette vannlageret var der i tilfelle tørke.

Tørken uteble i sommer, men bildet ble meget godt. Sterke farger med rik metning, og ikke minst en perfekt plassering av fokus. Det å sette fokus helt nede i vanndråpen gjør at den fremstår nesten som en krystall eller en edelsten. Vi jubler over at fotografen ikke trenger å ta fram det store lerretet for å skildre årets sommer temmelig presis.

Komposisjonen i bildet fungerer også godt selv om blikkfanget er plassert midt i bildet, oppleves det i denne sammenhengen helt riktig.

«Over sommertåka på Måtind» Foto: Tord Karlsen

Med «selfiestang» på Måtind. Tre sprekinger på tur. En tur mange av oss har gått, en utsikt mange av oss har sett. Her har Tord Karlsen fanget utsikten fra Måtinden med tåke, sol, sammen med kompisen og sin mor- på en måte som gir oss lyst til å ta turen selv. Bildet gir oss opplevelsen av utsikten og «suget» fra høyden – midt i brystet.

Det forteller om den fantastiske opplevelsen det er å komme over tåka, dit opp som solen skinner. Selfiestanga gir muligheter for motiv og vinkler vi ellers ikke får «fanget» inn. Mobilen (?) kan meget godt brukes til å ta gode bilder med fine komposisjoner. Selv med motlys fra solen har fotografen greid å få lys nok i forgrunnen av bildet slik at vi ser guttene og smilene.

En god komposisjon som dette, trenges det ikke dyrt utstyr for å gjøre. Linjene fra fjellformasjonene i bildet trekker blikket mot guttene og videre ut mot tåka og den buede horisonten. Et sommerbilde som formidler en flott opplevelse og utsikten for tre glad sprekinger.

"Venter heller her enn på toget i Tromsø" Foto: Marina og Rikke Elvaker, Stenersen

Marina og Rikke har med dette bildet lekt seg med å komponere et bilde som innbyr til mystikk i en til tider grå sommer på Andøya. De bruker muligheten som byr seg med at det faktisk er gråvær til å invitere oss inn i et science-eventyr. Modellen har blikket rettet inn i fremtiden, uredd, og tøft feminint i uttrykket venter hun på skyssen.

Blikket søker inn i det ventende der framme, målbevisst og kaldt søkende i fremtiden. Gråtonen i bildet går igjen på modellen, stangen og skiltet, som gjenspeiler fargen på himmelen. Jentene har hatt en plan med bildet, og de har jobbet godt. Modellen er stylet på en slik måte at vi lever oss lett inn i situasjonen hennes.

Når den grønne marken og gulfargen i løvetennene kommer inn på siden i front og samtidig dust i bakgrunnen gir det en spennende varme til det noe kjølige grå i bildet. Skiltet av en ufo er ikke forventet og overrasker i det blikket beveger seg rundt i motivet. Marina og Rikke har brukt tid og vært kreativ med å lage dette bildet. Det var gøy at det dukket opp i konkurransen, og bildet fortjener hederlig omtale.