De som har installert et overspenningsvern i sikringsboksen, kan ifølge senior skadesjef Håvard Søvde i TrygVesta imidlertid være rimelig trygge på at elektroniske artikler overlever tordenværet. Han anbefaler resten av oss til å skaffe seg løse overspenningsvern og sørge for at disse stikkes inn i jordede kontakter.

- Ellers er fortsatt det første, beste og eldste rådet å dra ut alle stikkontakter, bortsett fra kjøleskap og fryser, sier Søvde til NTB.

Standard innboforsikring dekker i utgangspunktet skader forårsaket av lynnedslag. Hvis fryseren eller kjøleskapet kortslutter som følge av uværet, dekkes også verdien av innholdet. Likevel kan man lett ende opp med å betale for skadene selv.

- Ulempen for folk er at alle jo har en egenandel som de selv har valgt. Men som oftest er verdien på skadene forholdsvis lave. Hvis du for eksempel har en PC til en 3-4000 kroner som ryker, hjelper det lite hvis egenandelen er på 6000, forklarer Søvde.

Natt til tirsdag opplevde østlendinger årets første virkelige lysshow, med hele 1.000 lynnedslag i kvarteret. Vestlandet fikk en liten smak på sommerens tordenvær i forrige uke, men det er Østlandet og Sørlandet som er mest utsatt for lyn og torden om sommeren. (©NTB)