– Vi har en ambisjon om å utvikle verdens mest bærekraftige oppdrettsanlegg av sitt slag, sier Helge Krøgenes, som representerer Andfjord Salmon i prosjektet.

Ifølge en pressemelding fra selskapet har det å produsere biogass på kun fiskeslam vist seg å være krevende med tradisjonell teknologi. Derfor er det heller ikke noen som gjør dette i dag. Samtidig som dette er utfordrende, produserer oppdrettsnæringen store mengder fiskeslam.

– En viktig del av konseptet

Målet med prosjektet er ifølge Andfjord å kunne kjøre fiskeslam gjennom et biogassanlegg uten å måtte benytte for eksempel husdyrgjødsel. I tillegg til at produksjon av biogass på fiskeslam vil produsere fornybar energi, vil det også redusere slammet som næringen produserer.

Oppdrettsselskapet skriver at tanken er å produsere energi som de landbaserte oppdretterne kan utnytte internt, redusere volumet som skal tilbake til landbruksformål og resirkulere næringsstoffene.

De som deltar i prosjektet, i tillegg til Andfjord Salmon, er Norges Miljø og Biovitenskapelig Universitet (NMBU) og Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO). Holmøy Maritime, som driver med havbasert oppdrett, og fôrprodusenten Skretting er også med.

– Å kunne gjenbruke fiskeslammet som renserobotene samler opp fra bunnen av Andfjord Salmons oppdrettsbasseng, og deretter anvende det som en verdifull ressurs, er en viktig del av konseptet vårt. Det er bra for fisken i bassenget og for havmiljøet utenfor anlegget vårt, sier Krøgenes.

Bedriften Antec Biogas AS er prosjekteier, mens Andfjord Salmon AS er prosjektdeltager. John Morken ved NMBU er prosjektleder og NIBIO skal forske.

Forskningsrådet deltar i prosjektet med et tilskudd på 7,45 millioner kroner.

Starter i november

Prosjektet starter opp denne måneden. Det starter med forberedelser og utvikling av en Antec Biogassreaktor. Den skal benyttes av forskere ved NMBU og NIBIO til å utvikle en optimal bakteriekultur og bioreaktorprosess for å produsere optimalt med biogass.