Det er NRK Nordland som skriver om den spesielle erfaringen politimannen opplevde i Vesterålen.

– Det er veldig trist, når en kommer med et så alvorlig budskap, seier politibetjent Oscar Ramstad til NRK.

Han var nylig i Vesterålen for å snakke om spredning av nakenbilder. Og det var med fokus på det som kan være straffbart i slike tilfeller. Han foredro også om de psykiske konsekvensene knyttet til deling av overgrepsvideoer.

Politimannen erfarte at responsen under hans foredrag, var at det blant tilhørere ble sendt såkalte «dickpics», opplyser han til NRK.

– Jeg kan ikke understreke nok at det er enkeltindivid som ødelegger for flertallet, men det er synd at noen ikke tar dette temaet alvorlig, sier Ramstad til NRK Nordland.

Beveger seg i feil retning

Han mener at ungdommens oppvekst med internett kan være en av årsakene til en slik utvikling.

– Det litt rart for meg å prate om hvorfor deling av nakenbilder ikke er bra, med lett tilgjengelige nettsteder som forfekter det motsatte. Det er min påstand, sier han til statskanalen.

Politimannen opplyser at det for ungdommen er å gå i feil retning dersom de oppnår anerkjennelse og blir likt ved å sende nakenbilder.

– Det er å bevege seg i feil retning, mener han.

Barn sender videoer

Nylig kom Kripos med en rapport som viser at barn ned i femårsalderen har delt seksualiserte videoer på nett. Ifølge NRK-saken er deling av ulovlig materiale og overgrep på nett også en utfordring i Nordland.

Etterforsker Alexander Amundsen arbeider i et polititeam i Nordland som etterforsker seksuelle overgrep mot barn på internett. Han viser til at politiet ser det som et økende problem at overgrepsvideoer deles blant barn og unge.

– De ser sannsynligvis på det som sjukt og spennende, og ikke helt skjønner hva de deler, sier han til NRK.

Flere saker i Nordland

Ifølge politiet har de fått tips om 15 slike saker i Nordland.

– Det er et voksende problem. Vi får stadig flere tips om dette, sier Amundsen i politiet.

Han opplyser at sakene ikke etterforskes. Årsaken er at det ikke er straffesaker. Foreldre og barna blir imidlertid kontaktet for å hindre at det skjer igjen. Det er hans erfaring at foreldrene ikke vet hva som skjer.

Seniorrådgiver Tone Mosand i Barnehuset i Nordland opplyser i den samme artikkelen at det for foreldrene er viktig at de ikke får panikk og blir sint på barna.

– Man må få mer fokus på at dette er privat, dette deler man ikke, sier hun til NRK.