Richard Sletten, hjernen bak NM.

21.-24. mars er det NM stående fuglehund i Andøy - med 600 hunder og dobbelt så mange mennesker. VOL følger NM tett i år, med nyheter jevnlig fram mot arrangementet. Følg med!

Han er mannen bak kulissene som ordner alt fra påmeldinger og diplomer til resultatlister.

Mange kaller han hjernen i arrangementskomiteen. Årets mesterskap er det er 28. i rekken der han befinner seg i sekretariatet for NM i stående fuglehund. Der er det ikke noen andre som har den oversikten som nettopp Richard Sletten fra Harstad har. Han vet hva som skal til for at deltakeren skal kunne reise fra mesterskapet og være fornøyd med det de har opplevd.

- Jeg var med fra den spede begynnelsen i 1986 da Harstad og Vesterålen fuglehundklubb arrangerte sitt første vinter-NM. Da ble det slik at jeg tok meg av alt det som hadde med å sende inn søknader, bestille premier, diplomer og ta meg av påmeldinger. Etter det har det liksom bare blitt slik at det har vært min jobb. Etter hvert har jeg fått en bra rutine i denne jobben og vet hva som skal til for at det skal bli bra, sier mannen som nettopp har passert 70 år. På tross av at han er blitt pensjonist, fungerer hodet så godt at ingen truer jobben hans.

Lang erfaring

Da Sletten kom inn arrangementskomiteen for NM var det ikke noen førstereisegutt som tok på seg jobben som prøvesekretær. Han hadde nemlig mange år bak seg i skigruppa i Harstad IL der han hadde vært med og arrangert flere krets- og NNM mesterskap. Hans erfaring kom da også godt med da det første NM i stående fuglehund ble arrangert i Vesterålen i 1986.

Etter som han ble så sterkt engasjert i mesterskapet, ble det også slik at kona Audhild ble dratt med. Hun sørger for at alt av diplomer og premier er klar til premieutdelinger. Det går ikke an å overlate noe til tilfeldighetene. Nei her må alt gjøres ordentlig og etter regelverket, mener Sletten.

- Alt må være på stell. Ja det er viktig at alt er i orden i et så stort mesterskap som dette. Det handler om å ta deltakerne på alvor og ikke minst vise våre sponsorer at vi er en seriøs arrangør.

Mange dugnadstimer

I år regner han med at det kommer 600 deltakere til NM på Andenes. Da sier det seg selv at det blir mange tall, resultatlister og diplomer som må ordnes. Alt dette er det 70-åringen og hans medhjelpere som har ansvar for. Han starter forberedelsene til mesterskapet i november året før.

En gang i mai vil alt av regnskap og resultater være klare. Først da er jobben som prøvesekretær for vinter NM over.

- Jeg innrømmer gjerne at det ligger mange dugnadstimer bak en slik jobb. For meg er det nesten blitt som en livsstil. Vi er en gjeng som har holdt sammen i mange år. Vi har det veldig trivelig når vi jobber sammen mot felles mål. Det betyr mye. Nå har jeg rundet 70 år og må vel tenke på at andre kan overta jobben. Jeg skal nå få gjort ferdig årets mesterskap, så får vi se hvor lenge jeg holder på, sier veteranen innen NM i stående fuglehund, Richard Sletten.