Leserspørsmål:

Mine foreldre begynner å dra på årene og ønsker at en hytta skal eies av oss arvinger i fellesskap. Vi er 4 søsken. Jeg har usikker økonomi og kan bli nødt til å selge, men sitter jeg da fast i dette sameiet?  Hva er en fornuftig ordning på dette?

Advokat Torkel Johnsen svarer.

Ingen utenforstående kjøper seg inn i en familieeiendom, så du er i realiteten nokså låst. Det er mulig å oppløse sameiet, men er en lang og slitsom prosess. Mitt forslag er at dere lager en sameieavtale med kjøpsplikt. Det settes ofte en lavere sum ved en slik plikt - gjerne 75-80 % av markedspris, slik at de som sitter igjen har en naturlig oppfordring til å overta din andel. Dersom ingen vil overta andelen, kan det avtales at eiendommen skal selges.

Bruk av hytta og ansvar for vedlikehold mv. bør med i en slik avtale. Skal den som bor i Oslo delta like mye i vedlikehold som den som bør i Bodø – og skal fellesferien være forbeholdt de som kommer langveisfra? Dette bør være klarlagt på forhånd. Kanskje må de mest attraktive ukene gå på omgang slik at man har fortrinn hver sine år.

Dine foreldre ønsker sannsynligvis en ordning som styrker familiebånd, men lytter helt sikkert til hva du har på hjertet. Trenger du pengene eller av andre grunner ikke ønsker å eie sammen med dine søsken, bør du si det. Det hele blir unødvendig komplisert hvis du utsetter problemene.

Det har vært en langvarig konflikt knyttet til sauehold i bygda, hvor sauer oppholder seg på min innmark uten tillatelse. Bonden har ikke satt opp gjerder og sauene drar hvor de vil. Det er mye bråk på vår og høst, og de legger seg rundt bilene med alt det medfører. Kan jeg kreve at han tar vare på dyrene sine?

Ja, du kan absolutt kreve at han tar vare på dyrene sine. Etter lov om ymse beitespørsmål av 16.06.1961 nr. 12 § 6 skal innehaver av husdyr sørge for at disse ikke kommer inn på annen manns eiendom uten tillatelse. Du kan kreve dyrene bort fra din innmark, og dette blir da bondens ansvar.

Hvis dyrene ikke blir fjernet, kan saken tas inn for jordskifteretten med krav om at bonden fører kontroll med dyrene. I forlengelsen av dette er det naturlig å kreve en gjerdeordning der bonden plikter å gjerde sauene inn på innmark. Du må kanskje dele noe av regning for gjerder avhengig av hvordan dette har vært praktisert på stedet opp gjennom tidene. Krev at gjerdene settes opp for bondens regning hvis han av en aller annen grunn ikke klarer å få gjort sin del av jobben.