– Vi vet at det skjer en rekke ulykker og hendelser på lokale veier som kunne vært unngått. Mange av trafikkfellene er det enkelt og rimelig å fjerne, sier generalsekretær Jan Johansen i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub.

Det kan dreie seg om feilplasserte trafikkskilt, uheldige krysningssteder, busker og trær som hindrer sikten, eller farlige parkeringsmuligheter. Mange feller har vært der i årevis uten at noe er blitt gjort.

– Målet vårt er både å skape bedre trafikksikkerhet, men også å gjøre lokale beslutningstakere oppmerksomme på fellene, sier Jan Johansen.

Lett å rapportere

KNA har utviklet en app for smarttelefoner som gjør det enkelt å ta bilder og sende inn beskrivelser av lokale trafikkfeller. Det kan også gjøres fra en vanlig PC på www.trafikkfeller.no.

– Vi vil gjøre en vurdering av hvert enkelt tilfelle og dra på befaring på utvalgte steder. Forhåpentligvis kan vi bidra til at det blir ryddet opp i flere trafikkfeller, sier Jan Johansen.

KNA har fått med seg to av landets mest erfarne trafikkeksperter, tidligere UP-sjef Leif N. Olsen og Leif Agnar Ellevset, tidligere sjef i Trygg Trafikk.

– Vi kommer til å gå gjennom alle rapporter som kommer inn. De fleste rapportene blir oversendt til de som har ansvaret for den aktuelle veien, lokale medier, med kopi til den som har meldt fra om trafikkfellen, sier seniorrådgiver Leif Agnar Ellevset i KNA.

I tillegg kommer KNA hver måned til å velge ut en rapportert trafikkfelle.

– Vi besøker og besiktiger månedens utvalgte trafikkfelle og gir våre anbefalinger om hva som kan gjøres for å fjerne den, sier Ellevset.

Skal gi resultater

KNA håper aksjonen både fører til at mange trafikkfeller vil bli fjernet og at folk blir mer bevisst på forhold i nærmiljøet og som kan føre til trafikkfarlige situasjoner.

– Vi ønsker å jobbe mest med lokale veier, fordi vi vet at trafikkfeller på større veier ofte er mer komplekse saker som det kan ta lang tid å løse, sier Ellevset.

Trafikkfellekampanjen gjennomføres i samarbeid med forsikringsselskapet Gjensidige og KNAs 25 lokalavdelinger, som bistår med kartleggingen.

– Ingen er så viktig for trafikksikkerheten som den enkelte trafikant. Dette er en god mulighet til å bidra til økt trygghet, og vi premierer de beste bidragene, sier Leif Agnar Ellevset.