Man kan lese mangt og mye om ekstremværet «Tor», som er på vei innover landet i disse dager. «Tor» inneholder både orkan og ekstreme vindkast, og i verste fall enkeltbølger på opptil 20 meter.

Men ifølge meteorologene kommer ikke uværet, som enkelte spår kan bli like intenst som «Dagmar» som herjet for fire år siden, til Vesterålen, eller Nordland for den saks skyld.

– Dette er et stort lavtrykk og et stort uvær. Det kan ligne litt på Dagmar, bare at det treffer litt lengre sør, sier statsmetorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK Nordland.

Merkes kanskje på Helgeland

Meteorologikonsulent ved Vervarslinga i Nord-Norge, Rune Skoglund, understreker at det ikke er brennsikkert at Nordland går helt fri for uværet, men at det i hovedsak vil utspille seg langt sør i fylket.

– Det kan tenkes at de vil merke det ned på Helgalandkysten, men noe særlig lengre nord kommer det ikke, ut fra de prognosene vi har foreløpig. Sammtidig kan vi ikke utelukke at nye prognoser vil vise noe annet, sier han.

Årsaken til at Nordland mest sannsynlig går fri for intenst ruskevær i denne omgangen, er at lavtrykket ikke har tilstrekkelig med «kondisjon» til å holde helt inn.

– Vi prøver hele tiden å forutse i hvilken bane lavtrykkene går i. Noen går opp langs kysten, mens andre stopper  og dør over land, og det er det som sannsynligvis vil skje i dette tilfellet, forklarer Skoglund.

– Du kan bli slengt avgårde

Yr skriver at «Tor» kan gi orkan langs deler av kyststripen, fra Hordland til Trøndelag. Det ventes også mye vind i Rogaland og på Sørlandet. Meteorologene frykter også at det blir ekstreme vindkast på Østlandet.

I tillegg er Oppland, Hedmark og Buskerud inkludert i ekstremvarselet. Det ventes vindkast på opp mot 35-50 meter i sekundet, der de kraftigste mest sannsynlig vil finne sted på høyfjellet.

– Det unner jeg ingen å oppleve. Du kan bli slengt av gårde. Men dette gjelder virkelig utsatte områder. Du skal ikke være på slike steder nå. Det er livsfarlig, rett og slett, sier Geir Ottar Fagerli til yr.