Helt siden sensommeren har de trent, Kim Utstøl fra Vik i Sortland, og de åtte hundene han deltar med i Verdensmesterskapet i langdistanse hundekjøring. Finnmarksløpet er nemlig i år arrangør av VM. Kim deltar på løpet for aller første gang, sammen med Bærta, Bliss, Jubie, Fager, Skade, Micra, Dexter og Bella.
– Jeg er veldig spent! Det har vært ganske rolig fram til nå, men nå kjenner jeg sommerfuglene kommer, sier Kim fredag, dagen før løpsstart.
Spent pappa
Løpet Kim skal kjøre er 500 kilometer, som er den korteste distansen, men likevel nesten like langt som mellom Bodø og Tromsø. Den lengste distansen er dobbelt så lang – 1000 kilometer. Med seg til Alta har han seks hjelpere, i tillegg til de firbeinte som skal trekke han over vidda, såklart. Pappa Bjørn har drevet med hundekjøring siden han var 25 år, og har deltatt på Finnmarksløpet tre ganger før. Egentlig skulle han også delta i år, og konkurrere mot Kim, men helsa satte en stopper for det. Han er likevel veldig spent foran løpsstart.
– Det er klart man er spent når eldstesønnen skal kjøre Finnmarksløpet for første gang! Vi er egentlig med mest for heiinga og kosen sin del, sier Bjørn om seg selv og kona Hilde.
Utfordrende
De fire andre i «Team Utstøl» er Peter Bülow, som er venn av Bjørn, Kims kjæreste Karianne Hagen Liland, og Kims to venner Tobias Woll og Karolius Nordlund. Hjelperne på to bein kalles i «handlere» og skal hjelpe og heie Kim og hundespannet gjennom løpet.
– Det er både fysisk og psykisk utfordrende å kjøre et sånn løp, sier Hilde.
Vil gjennomføre
Under Kims første løp tidligere i år, ble det 20 minusgrader og stiv kuling, Kim fikk forfrysninger i ansiktet, og knakk attpåtil den ene skien på sleden. Foran Finnmarksløpet er det andre utfordringer som venter; mildvær gjør at det blir varmt for hundene å løpe fort, de må stoppe oftere for å drikke, og har ikke like god matlyst.
– Målet mitt er først og fremst å gjennomføre løpet, sier Kim.
– Ja, og helst komme inn med flest mulig hunder i mål, skyter Hilde inn.
Derfor vil han ta det litt rolig i starten, og se an formen til hundene. Om han merker at de har mye å gi, vil han la dem løpe fortere, og hvis han skal sette et målut ifra dette vil det være å bli blant topp 20, forteller han.
Gjennom de 500 kilometerne på Finnmarksløpet er det flere stoppesteder, eller «sjekkpunkter», med obligatorisk hvile for hundene. Her kan også to- og firbeinte få i seg mat og drikke før de drar videre. Handlerne har ikke lov til å fôre eller stelle hundene på sjekkpunktene, men skal være støttespillere og motivatorer på turen. De kan hjelpe Kim med praktiske ting, sørge for at han får i seg mat, og vekke han før han skal ut i løypa igjen.
Turistkennel
Bjørn og Hilde har kjørt fra Sortland til Alta i bobil, og Kim skal få sove i den på de ulike sjekkpunktene. Til vanlig bor de på hundekennelen Sortland Villmarkssenter på Vik, sammen med Kim og kjæresten Karianne. Der har de tilsammen 46 hunder, som både trener, kjører løp, og «lånes bort» til turister, skoleklasser og andre grupper.
– Til neste år kan dere si at de får kjøre VM-hunder da! sier handler Tobias Woll.
Selv prøver Kim å ikke tenke så mye på at det er VM, men at han skal på en tur som er litt lenger enn de vanlige. Nå har Kim og deler av teamet vært i Alta siden mandag.
Ikke nervøs etter start
Det er mange forberedelser som må gjøres før løp; pakking av fôrsekker til hvert av sjekkpunktene, pakking av sleden, diverse innkjøp, obligatoriske møter for kjørerne, og vetrinærsjekk. Dessverre har en av hundene trolig fått kennelhoste, en slags influensa for hunder, men Kim har med to reservehunder i tilfelle noe slikt skulle skje.
– Det jeg er mest nervøs for er alt som skal skje før løpet, når jeg først har gått fra start, roer jeg meg. Det er jo kjøringa jeg kan best av alt, sier han.