Før kommunevalget i 2007 var det 7.278 stemmeberettigede i Sortland. Når valgdeltakelsen i Sortland var på 53,2 prosent, så betyr det at det stod 3.871 stemmer bak kommunestyret som til slutt ble valgt. 139 stemmer var det som skulle til for at eksempelvis KRFs Egil Hitland fikk fikk plass i kommunestyret der.

Tilsvarende var det i Hadsel ved forrige valg 3.683 av de 6.149 som benyttet seg av sin mulighet til å stemme. Dermed kan vi utlede at det bak Venstres representant Arne Ivar Mikalsen var 143 stemmer. Hva om noen av disse hadde tenkt ”nei, jeg har ikke tid”?

I regionens målt i antall stemmeberettigede minste kommune, nemlig , var det ved forrige kommunevalg 2.325 som hadde adgang til å stemme. 1.597 stemmer utgjorde grunnlaget for kommunestyret der. 94 personer sørget eksempelvis for at SVs Anne Ma Vik ble representert i styret lokalt.

I Øksnes var det 3.384 som kunne stemme, og av disse var det 2.128 som stemte. Det betyr at 93 stemmer var det som skulle til for å sikre Høyres Johnny Rinde Johansen en plass. Hadde noen få av disse valgt å sitte hjemme kunne Johansen risikert å selv slite sofaen.

Valgdeltakelsen i Andøy var på 62,6 prosent. Det var 4.013 med adgang til å stemme i kommunen, og av disse var det 2.512 som gjorde bruk av stemmeretten. Det betyr at 143 personer hjalp Venstres Yngve Isaksen Wiik til representasjon i kommunestyret.

For Sortlands vedkommede, med et innbyggertall på nærmere 10.000 innbyggere, så er det åpenbart at det ligger mye makt i hendene på de mange som trolig velger å ikke benytte seg av sin rett til å stemme.

I kommunestyrene i de fem vesterålskommunene vet vi at det er mange som nå biter negler foran valget i neste måned. Det samme gjelder rundt mange kafébord og rundt atskillige kjøkkenbord i regionen. Det er åpenbart av stor betydning for maktfordelingen hva man bestemmer seg for, og selvsagt at man stemmer. Ei bygd som samles eksempelvis rundt en skole kan i realiteten avgjøre kommunestyresammensetningen.

På VOL i dag kan du lese at de unge har en valgdeltakelse nasjonalt på rundt regnet bare 30 prosent. Det er bekymringsfullt. Vi har forståelse for at det å stemme ved valg for mange unges del forbindes med voksenlivets realiteter, fjernt fra deres hverdag. Likevel kan det være overfor de unge være på sin plass å minne om at utdanning, arbeidsplasser, helsetjenester og kultur i høyeste grad gjelder dem.

- Alle skal med, heter det i Arbeiderpartiet. Vi lar oppfordringen gå til alle de stemmeberettigede i regionen, og lar valget om hvilket parti som skal få din stemme avgjøres av deg.