De to gründerbrødrene fra Andenes har i dag over 12.000 ansatte gjennom sine selskaper i sektorer som blant annet barnevern, sykehjem, hoteller, barnehager og asylmottak.

Nylig åpnet de et asylmottak i hjemkommunen Andøy, der de fra før driver både hotell, rorbuanlegg og barnehage.

Nå lukter de to på en ny bransje; lakseoppdrett. Ifølge NRK Telemark har firmaet Akvafarm Rjukan fått Adolfsengruppen inn som investorer i et landbasert oppdrettsanlegg som er kostnadsberegnet til 800 millioner kroner. 250 millioner kroner er nå på plass fra Adolfsen-brødrene.

– Mange utfordringer i sjøen

Martin Hoff som er partner i investeringsselskapet Pioneer Capital, som er en del av Adolfsengruppen, forklarer til NRK Telemark hvorfor de ønsker å starte lakseproduksjon på Rjukan.

– Det er mange utfordringer i sjøen nå om dagen, både med tildeling av konsesjoner og sykdom. Det gjør at det å starte et nytt industrieventyr på land kan være veldig fremtidsrettet og finansielt et veldig spennende eventyr, sier han til NRK Telemark.

Ifølge artikkelen til NRK, skal anlegget ta hånd om hele prosessen, fra klekking til slakteferdig laks. Det er planlagt en ukeproduksjon på 155 tonn laks.

Bør unngå landbasert oppdrett

Verdens største selskap, Marine Harvest, mener derimot at landbasert oppdrett ikke er veien å gå for Norge.

– Fordi den dagen landproduksjon skulle bli like lønnsomt som å drive til havs, så kommer man til å produsere på land og nær markedene- og det er ikke Norge. Vil da rett og slett ha mistet vårt komperative fortrinn, har finansdirektør i Marine Harvest, Ivan Vindheim tidligere uttalt til E24.

En av fordelene med landanlegg er at man slipper å tenke på lakserømming og lakselus. Ifølge Vindheim er ikke de argumentene tilstrekkelige. Han understreker at landanlegg også legger beslag på areal og at man heller bør holde matproduksjonen i sjøen.