Norsk Forum for Autonome Skip (NFAS) får offisiell oppstart i Norsk Industris konferansesenter i Oslo, 4. oktober i år  i forbindelse med en halvdags konferanse om autonome skip i Norge, ifølge en pressemelding frå Kystverket

– Autonome og ubemannede skip har skapt stor internasjonal interesse de siste årene. EU-prosjektet MUNIN dokumenterte mulighetene og utfordringene og viste at ubemannede skip langt fra var en utopi, mener Kystverket.Konsepter for ubemannede handelsskip har også vært utviklet av DNV GL og Rolls Royce. I Belgia og Storbritannia er det satt i gang prosesser for å tilpasse regelverket til slike skip, ifølge pressemeldingen.

Les også: Snart ferdig med mudringa i havna

Vil revolusjonere skipsfarten

Kystverket mener autonome skip er mindre arbeidsintensive, de krever høyteknologisk kompetanse og nye og tettere samarbeidsformer mellom aktørene.

– Dette gir den norske maritime klyngen en enestående mulighet til å ta en internasjonal ledende rolle i utvikling og kommersialisering av disse ideene. De vil revolusjonere skipsfarten og gi helt nye forretningsmuligheter for verft, utstyrsindustri og redere.

Les også: – Arbeidsløse kan gi bedre havner og tryggere farvann

– Kan gi økt sikkerhet og drift

Utviklingen av ny teknologi for automatisering av skipsoperasjonene vil videre skape muligheter til å forbedre sikkerheten og driften av eksisterende skip, tror Kystverket.

– Dette vil på kort sikt være det største markedet.

Les også: Samarbeider om Hadselfjordtunnelen

– Første i sitt slag

NFAS er det første forumet i sitt slag, og forventes å bidra til økt teknologi- og kunnskapsutvikling knyttet til autonome farkoster, ifølge Kystverket.

– Hensikten med NFAS er å skape en samarbeidsplattform for norske deltagere hvor ideer kan utveksles, felles problemer løses og hvor nye relasjoner kan etableres.

Planen er videre at forumet vil inngå i et nettverk av tilsvarende utenlandske fora for å påvirke internasjonalt regelverk og politikk.