Selvsagt handlet det om et initiativ for å berge i land mest mulig av fisken som fangstes av trålerne til havs. Det har over mange år vært en pågående diskusjon om lønnsomheten i hvitfisknæringen.

Les også: Sandberg vil ikke fjerne leveringsplikten

Blant annet har industrien ujevn tilgang på råstoff, og får langt fra utnyttet sin kapasitet. Leveringsplikten og aktivitetsplikten må innskjerpes, heter det i kravene fra blant andre Melbu lokalutvalg, som nærmest kuppet Sandberg da han skulle gå ombord i flyet på Stokmarknes torsdag kveld, i forbindelse med at han hadde besøkt skreifestivalen tidligere på dagen.

- Denne diskusjonen handler slett ikke om Melbu. Det handler om hele kysten, påpekes det fra de som protesterer mot dagens håndtering av regelverket.

Er ikke bekymret

Sandberg understreket derimot at han ikke er bekymret for å gjøre nødvendige endringer. Han mener at leveringsplikten som ble innført for å sikre industrien, ikke har gitt ønsket resultat. Han mener derfor det haster med å gjøre endringer og er ikke bekymret for konsekvensene.

- I løpet av 45 dager har jeg møtt så mye positivitet, både i politikken og næring. Det blomstrer uansett hvor jeg har vært. Noen spådde det skulle bli krig da jeg reiste til Båtsfjord fjord for å møte Kystfiskarlaget. Det er ikke snakk om krig, men uenighet. Det er en gryende optimisme langs kysten som jeg aldri har sett maken til og det er en av mine viktigste oppgaver å utvikle som fiskeriminister, sier Sandberg.

Les også: Vi må gi Sandberg en sjanse før vi dømmer

Må vedta langsiktig

Før han gikk om bord i flyet hadde Sandberg vært i et times lang møte med Hadsel-ordfører Siv Aasvik, der hun ba ham om å ikke forhaste seg når det gjelder å endre på forpliktelsene.

Sandberg mener at alle i fiskerinæringen nå bør omfavne endringene, i stedet for å motarbeide dem. Han mener at endringene vil være sunne.

- Det sier næringa selv også. Vis mot, ta imot endringene og behold dem. Alt prat om kvote frem og tilbake har vært forstyrrende. Nå må vi gjøre vedtak som står seg over tid, slår Per Sandberg fast, før han haster inn i flyet.