Øynene lukket: Rudi Helmersen mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen lukker øynene for virkeligheten i den videregående skolen. Foto: Privat

I slutten av august innførte Kunnskapsdepartementet strengere fraværsregler i den videregående skolen. De nye reglene fører til at gyldig sykefravær ikke trer i kraft før fjerde sykedag. Hensikten med de nye reglene er å redusere fravær og frafall i skolen. Rudi Helmersen i Vesterålen Fpu synes reglene er håpløse.

- Her har Kristin Halvorsen gjort noe som vil ha motsatt effekt av det hun håper på. Det er fra før av få som klarer å komme seg gjennom videregående med akseptabelt fravær. Hun skulle ha rådført seg med oss som faktisk er elever, og våre lærere. Jeg vet at både AUF og SU er kritiske til de nye reglene.

- Hvordan mener du fraværet skal kunne minskes?

- Den videregående skolen er et nåløye å komme seg gjennom for mange. Det kan blant annet ha med å gjøre at man ikke har fornuftige løsninger på hvordan de teoretiske fagene bør tilpasses de ulike elevgruppene. Hvorfor skal eksempelvis yrkesfagelever ha nynorsk? Og kan ikke større deler av eksempelvis engelsk og mattematikk tas inn i selve yrkesfagene?

- Fagene blir mye artigere om man lærer dem gjennom selve yrkesutdanningen. Når fagene blir artigere så lærer man mer. Metodene er gammeldagse. Man må tenke mer liberalt, og reformere helse systemet, mener Helmersen.