Arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd har valgt en ny midlertidig leder, som følge av at kommunestyret i Lødingen tidligere i uka vedtok at kommunen trekker seg fra regionrådet med umiddelbar virkning.

Lødingen-ordfører Hugo Jacobsen (Ap) har inntil nå vært leder for regionrådet, men siden kommunen har valgt å trekke seg må rådet naturlig nok velge en ny leder.

Nordlund var nestleder i rådet, og medlemmene i arbeidsutvalget fant det dermed naturlig at han blir ny midlertidig leder.

VOL var tilstede på det ekstraordinære Teams-møtet som ble holdt fredag ettermiddag. De to eneste sakene på agendaen var å ta til etterretning at Lødingen har meldt seg ut av rådet og å velge en ny leder.

Øksnes får nestlederen

John Danielsen (Sp), ordfører i Øksnes, blir nestleder fram til det ekstraordinære årsmøtet. Valget av både leder og nestleder ble enstemmig vedtatt.

Arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd består av de seks (nå fem) ordførerne i kommunene som inngår i regionrådet.

Alle de fem ordførerne i kommunene som nå utgjør regionrådet var tilstede i fredagens ekstraordinære møte. Lødingen kommune har som nevnt meldt seg ut av rådet, så Hugo Jacobsen var ikke der.

Siden det øverste politiske organet er regionrådet selv er det de som må velge en ny permanent leder. I tillegg til ordførerne består det av varaordførerne og én opposisjonspolitiker i hver kommune.

Det ekstraordinære årsmøtet skal holdes 11. april.

– Ingen god dag

Før rådet valgte en ny midlertidig leder benyttet alle ordførerne muligheten til å si noen ord om Lødingens fratreden fra regionrådet.

– Vi får bare akseptere Lødingens avgjørelse, selv om jeg synes dette er beklagelig, sa Bø-ordfører Sture Pedersen (H).

Danielsen delte Bø-ordførerens syn på saken.

– Det er i utgangspunktet trist, men det er et valg de har tatt selv. For meg er dette ingen god dag. Det er dumt at vi mister dem så tidlig på året. Vi har hatt et godt samarbeid med Lødingen kommune over mange år som jeg håper kan fortsette til tross for at de har meldt seg ut, sa Danielsen.

Hadsel-ordfører Aina Nilsen (Sp) synes det er beklagelig hvordan saken har utvikla seg.

– Det offentlige ordskiftet har ikke vært bra. Jeg håper vi kan sende over en hilsen for å takke for samarbeidet, sa hun.

Hadsel-ordfører Aina Nilsen (Sp) mener det offentlige ordskiftet som har ført til Lødingens utmeldelse av regionrådet ikke har vært bra. Foto: Arkiv/Tone M. Sørensen

– Tvunget til å melde seg ut

Knut Nordmo, ordfører i Andøy, påpekte at Lødingen var mer eller mindre tvunget til å melde seg ut.

– Vi må legge til rette for samarbeidet med Lødingen framover, slik at vi kan videreføre det på en god måte for alle parter, sa han.

Den nye midlertidige regionrådslederen ga honnør til Hugo Jacobsen og sa at han hadde gjort en god jobb som leder av regionrådet de siste årene.

– De har løfta opp mange prosjekt som også har vært satt i gang. Det har vært fremmet påstander om Lødingen og arbeidet i arbeidsutvalget som jeg ikke kjenner meg igjen i, sa Nordlund.