Forslaget om å innføre grunnrenteskatt på havbruk støttes av fylkesrådet i Nordland. Likevel mener rådet at det må finjusteres, slik at både næringen og vertskommunene får vilkår som gjør at utviklingen av kysten kan fortsette, og arbeidsplasser sikres.

I høringsforslaget fra fylkesrådet pekes det på at mangfoldet i næringen må opprettholdes, og at det må gis gunstige forhold for de minste aktørene.

– Skattetrykket må innrettes slik at de minste selskapene i stor grad skjermes. Ingen er tjent med at havbruksnæringen til slutt består av bare store, internasjonale selskaper uten lokalt eierskap, mener Solberg, ifølge en pressemelding.

 Vertskommunene bør være hovedmottakere 

Solberg påpeker at kommuner som har lagt til rette for havbruk blir hovedmottakere av de nye skatteinntektene.

– Det endelige forslaget må sikre at vertskommuner får sin rettmessige andel av grunnrenteinntektene. Kommunene har vært offensive i satsingen og tilretteleggingen for en så viktig næring, og stilt naturressursene sine til disposisjon for fellesskapet. Da skal de også tjene på det, og ha økonomisk mulighet til å bidra til å utvikle næringen videre, konkluderer fylkesrådslederen.

Her er vedtakspunktene i høringsforslaget fra fylkesrådet, som blir lagt frem for Nordland fylkesting i starten av desember:

  1. Nordland fylkesting er for innføring av grunnrenteskatt på havbruk.

  2. Nordland fylkesting ber om at det endelige forslaget til økt beskatning av havbruksnæringen må utformes slik at det totale skattetrykket, herunder grunnrenteskatt, produksjonsavgift, formueskatt og naturressursskatt gjør at mangfold, norsk eierskap, forutsigbare rammevilkår og verdiskaping ivaretas.

  3. Grunnrenten må innrettes slik at det også i fremtiden er mulig å investere i industrianlegg både i hav og på land.

  4. Beskatningen må innrettes slik at de minste selskapene i stor grad skjermes.

  5. Det endelige forslaget må sikre at vertskommuner og vertsfylkeskommuner får sin rettmessige andel av grunnrenteinntektene.