Det melder NRK Nordland, som omtaler funnet som overraskende for entreprenøren.

Det er LNS AS og Statens Vegvesen som jobber med å få ferdig strekningen mellom Svenningelv og Lien på E6 i Helgeland. Dette inkluderer byggingen av Bergåstunnelen i Grane kommune, hvor det har blitt sprengt i knallhard leire og grusmasser.

Full stopp

Det som derimot er spesielt med disse massene i området er de stammer fra før siste istid, og entreprenøren vil ikke fortsette før de er sikre på hvordan videre boring vil påvirke stabiliteten til grusmassene.

– Vi kan ikke drive videre i slike løse masser før vi vet mer om hvordan de oppfører seg. Nå må vi først finne ut hvordan vi skal ivareta sikkerheten til våre ansatte og så hvordan vi kan bygge en sikker tunnel i igjennom dette partiet. Det sier prosjektleder Bernt-Jøran Reinholtsen i LNS AS til NRK.

Null utslag

Det ble gjort flere runder med prøveboring før sprengingen av fjellet begynte, som fant områder med svake bergmasser. Prøveboringen ga imidlertid ingen utslag i området er istidleira ble funnet.

– Det jeg kan si om disse massene er at de er veldig harde og komprimert. De står helt fast, og oppfører seg helt som fjell. Det gjør at vi har tro på at de ikke bare har vært igjennom én, men faktisk to istider, sier prosjektleder for Statens vegvesen, Bård Nyland.

Det er håp om at prosjektet ikke skal bli veldig forsinket, og det siktes mot åpningen høsten 2025.