På Stokmarknes videregående skole har hobbyastronomene Knut Riibe og Hans Bakken tatt ansvar for å formidle solformørkelsen.

– Vi håper at flest mulig vil komme på arrangementet på skolen neste fredag, sier Riibe til vol.no. De vil være til stede og fortelle om formørkelsen.

Solformørkelsen over Vesterålen er ikke total. Det er den derimot på Svalbard. Interessen på Svalbard er enorm. Folk har leid ut eneboliger for 100.000 kroner for en helg og andre rapporterer at hotellrom koster 50.000 kroner for fire dager.

  • Solformørkelsen over Vesterålen blir på 96 prosent. Formørkelsen starter klokken 1000. Klokken 1104 er dagen på sitt mørkeste og klokken 1210 er sola synlig igjen.

For svært mange nordmenn blir dette en opplevelse de bare får en gang.

  • Den forrige solformørkelsen av samme størrelse hadde vi i 1954. Den neste blir i 2061, forklarer Riibe.

Hva skjer på en solformørkelse?

– Månen kommer mellom sola og jorda, forklarer himmelkalenderen.com som peker på at solformørkelse i seg selv ikke er sjeldent.

– Mange har kanskje blitt ledet til å tro at solformørkelser er svært sjeldne fenomener.

Det kan riktignok gå hundrevis av år mellom totale solformørkelser et og samme sted, men på kloden sett under ett inntreffer det hvert år mellom to og fem solformørkelser av ulik art (delvis, total, ringformet, hybrid), skriver nettstedet.

Knut Riibe sier vol.no at solformørkelsen kommer til å bli tydelig selv om det er overskyet vær. Når formørkelsen er på sitt sterkeste, vil det bli nokså mørkt, sier han.

På Stokmarknes vil det bli utdelt solbriller. Det vil bli satt opp teleskop, ett av dem skal dokumentere formørkelsen fotografisk.