Velkommen til denne kavalkaden over nyhetsåret 2012 i Sortland, Vesterålen, Norge, Verden!

ÅRET 2012 BEGYNNER med at Høire-partiene i Sortland og Hadsel vil vekke til live et såkalt KIKS-prosjekt i Vesterålen. Men det oppstår en rekke problemer.

Det første problemet handler om at ingen skjønner hva de snakker om, siden bokstavsammenstillingen KIKS gir ingen som helst sammenheng.

På den andre siden av skalaen er de som husker at KIKS handler om kommuner og interkommunalt samarbeid, og husker hvordan det endte sist gang da regionen brukte flere millioner kroner på å finne ut at de ikke kunne samarbeide om noe som helst. Denne kategorien personen faller umiddelbart om i et post-traumatisk stress-koma i frykt for at dette skal skje nok en gang.

Men det virkelige problemet viser seg utover vinteren når man skal prøve å finne ut hva KIKS egentlig handlet om, og hva man kan bruke videre. Man finner nemlig ikke tak i papirene. For ti år siden ble de ikke bare lagt i skuffen, de ble tydeligvis begravd dypt under jorda til regionrådets kontorer i Kjøpmannsgata. I mars observeres ordførerne Grete Ellingsen og Kjell-Børge Freiberg med spett og dynamitt femten meter under jorda, i endeløs jakt på denne såkalte KIKS-utredningen.

SAMTIDIG SKJER DET urovekkende saker og ting på Stokmarknes, regionens andre største tettsted. Forbipasserende begynner å oppdage merkelige forhold hva angår sykehuset som bygges ut. Det er rett og slett ikke stort nok. Og straks viser det seg at det ikke bygges ut et ekte sykehus, bare en miniatyrpark av hvordan et sykehus ville ha sett ut, hvis det kom hit.

- Dette er bare en justering av tilbudet. I stedet for et sykehus, bygger vi en modell slik at dere får se hvordan sykehuset ville ha sett ut, uttaler Helse Nord-sjef Lars Vorland.

I ANDRE BRANSJER er det også utfordringer. På en ekstraordinær generalforsamling i Vesterålskraft AS, krever Øksnes kommune at all strøm fra konsernet skal selges til Øksnes og Bø, det er nemlig urimelig at regionsenteret skal få bruke elektrisitet. Kravet får flertall, med stemmene til Øksnes og Bø kommuner. I løpet av våren blir dermed Sortland mørklagt, og det jubles helt fra Lødingen til Lekang.

Forøvrig er det bare en ting å si om denne 2012-kavalkaden: Fortsettelse følger!