Som sjåfør er du til enhver tid ansvarlig for at kjøretøyet er riktig skodd for gjeldende føre. For tunge kjøretøy er det påbudt med vinterdekk i perioden 15. november til 31. mars. Det er imidlertid liten grunn til å vente, med tanke på føret i nord. Spesielt gitt værmeldingene fremover.

– Et vinterdekk for tunge kjøretøy er et dekk av typen «Mud and snow» eller «3 peak mountain snowflake». Vinterdekkene kan være med eller uten pigger, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen i en pressemelding.

Avgjørende for sikkerheten

Er det vinterføre må kjøretøyet ha vinterdekk med eller uten pigger også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor. Mønsterdybden i dekkene skal være minst 5 millimeter, og kjetting skal også være med.

– Riktige dekk er helt avgjørende for sikkerheten din og de andre bilistene på veien. Det er viktig å huske på at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

 Dersom du kan forvente snø- eller isdekke, skal kjetting medbringes uavhengig av tid på året. Husk at på alle tunge kjøretøy er vinterdekk påbudt i de angitte tidsperiodene, sier Holm.