Siv Marit Antonsen ved Sortland Hotell melder at sommertrafikken er tilbake på nivået før Lofast ble lagt om. Foto: Erik Jenssen

Det går kjempebra, trafikken er tilbake på nivået før Lofast-omlegginga og finanskrisa, smiler Siv Marit Aronsen i resepsjonen ved Sortland Hotell.

Hun har til sammen 87 rom til rådighet på Sortland Hotell og Strand Hotell, og har opplevd dager hvor man faktisk ikke har hatt rom i herberget.

- Ja, det har vært dager hvor det har vært helt fullt, sier Aronsen, som anbefaler folk som trenger hotellrom i sommer å være litt frempå i planleggingen.

- Det er vanskelig å si helt sikkert hva økningen skyldes, men noe av forklaringa for vår del kan være at det begynner å bli ganske fullt og dyrt i Lofoten. Da velger folk heller å bruke Vesterålen som base og ta dagsturer til Lofoten og andre deler av Vesterålen. Vi ser at når folk først har tatt ei overnatting her, så ser de fort hvor sentralt vi ligger, og at det kan være lurt å ta flere netter, sier Siv Marit Aronsen.

Også hos Myre Hotell skinner sola over bookingbøkene. Tove Hansen mener 2012 er det beste året til nå, i en trend som er oppadgående.

- 2012 blir et spesielt travelt år. Vi har sett økning fra år til år, både på hotellet på Myre og hos hvalsafarien på Stø. Og dette blir å fortsette i årene som kommer. Vesterålen er veldig i vinden for tida, mener Hansen.

Også hun har opplevd kul på veggene, men sier det jevnt over går greit å skaffe rom til gjestene selv om de ikke har bestilt. I tillegg til 28 rom på hotellet har selskapet også fem leiligheter kalt ”Strandbo” på Stø som bookes gjennom Arctic Whale Tours.

- Her har vi hatt fullt belegg i hele sommer. Her er det gjerne folk som kommer til Stø for oppleve hvalsafari som gir seg igjen noen dager ekstra, sier Hansen.

På Andenes merker daglig leder Siv Alsos stadig større innslag av nordmenn blant gjestene.

- Jeg tror kanskje vi ser litt av ”Norwegian-effekten”, men det vil nok være seinere vi merker dette for alvor, sier Alsos.

- Hva er det folk kommer for å gjøre?

- - Det er nok Hvalsafari som er det største trekkplasteret, men folk er også interessert i å farte rundt på resten av øya. Nasjonal turistveg og sjansen for å komme seg over til Senja er også populært, vi står daglig og forklarer fergeruter og andre ting om hvordan folk skal ta seg frem.

Hotell Marena møtte 2012-sesongen med 17 nye rom, etter vinterens utbygging. Det gir en total kapasitet på 29 rom.