VELKOMMEN TIL ANDRE episode av denne nyhetskavalkaden for det kommende året 2012, i Sortland, Vesterålen, Norge, Verden.

I regionsenteret blir det nok en gang strid og debatt om eiendomsskatten. Det danner seg nærmest demonstrasjoner og protester mot det sittende Høyre- og Frp-regimet, for det man mener er løftebrudd fra valgkampen og budsjettet.

Dette ettersom eiendomsskatteytere og folk flest ikke synes de merker den mye omtalte reduksjonen.

- Jeg har fått tjuetre kroner i reduksjon i eiendomsskatten. Det holder knapt til porto for å sende regninga tilbake igjen, sier en argsint og rasende velger.

- Da kan jeg jo like gjerne stemme noen andre partier, hvis det er sånn det skal være. Eller kanskje jeg skal la være å stemme, så kan jeg klage så mye jeg vil!, fortsetter den illsinte demonstranten til vår reporter.

UTOVER EN VISS debatt om eiendomsskatt, viser det seg som ventet at 2012-budsjettet ikke stemmer med terrenget. Høyre og Frp hadde blant annet vedtatt at folk skulle være mindre syke, men det viser seg at folks helse ikke følger politiske vedtak.

- Når vi har vedtatt noe, er det administrasjonens jobb å sørge for at det skjer, sier en frustrert ordfører Grete Ellingsen (Høire).

Første budsjettregulering blir en idédugnad der alle partier jobber sammen for å redusere kommunens kostnader og øke inntektene.

Opposisjonen, venstresida, er også aktiv i dette arbeidet.

Man foreslår først at alle kommunalt ansatte skal passe på å ikke la mobiltelefonladere stå ubrukt i støpselet. Innsparingen beregnes til et par-tre tusen kroner i året. Dernest foreslår man at alle kommunalt ansatte skal pålegges å lade mobiltelefonene sine hjemme, og ikke på jobb. Nye 7000 kroner i innsparinger.

TIL SIST FORESLÅS det at kommunen skal legge ut for salg alle mobiltelefonladere som er i kommunens eie. Inntekten beregnes til 750 kroner, minus 500 kroner for å ligge en uke på Jungeletegrafens næringsannonsering.

- Da har vi fortsatt 3 989 300 kroner igjen, konstaterer eks-ordfører Svein Roar Jacobsen (Ap).

- Vi foreslår å vedta at konsumprisindeksen ikke øker så mye som SSB og Norges Bank anslår, sier ordføreren.

- Nei, nei. Det er mye bedre å vedta at Norges Bank skal sette ned renta enda et hakk, svarer Jacobsen.

Og ble de enige? Se det, får vi vite når vi minnes tredje kvartal i neste utgave av avisa.

For øvrig sier vi fortsatt: Fortsettelse følger!

(PS! Denne teksten er trykt som et streif i SortlandsAvisa, torsdag 19. januar. Neste kapittel kommer i SA torsdag 26. januar.)