Utgiftene for reparasjoner er gjerne store når det gjelder båt, slik at det ofte blir uenighet med selger. Ved siden av de økonomiske utgiftene, opplever mange at hele båtsesongen går til klager og reklamasjoner. Følger du rådene våre er det er mulig å sikre seg mot en ødelagt sommer.

- Bruk alltid skriftlig kontrakt og få båten sjekket av en båtkyndig. Da styrer du unna de verste skjærene, sier regiondirektør Torgeir Øines ved Forbrukerrådet i Nordland.

Kontrakt for kjøp av fritidsbåt kan du laste ned gratis på Forbrukerrådets nettsider.

- Hvis du følger huskelisten i kontrakten vår, unngår du totalt forlis, sier Torgeir Øines.

Husk undersøkelsesplikten

Det er forbrukerkjøpsloven som gjelder om du kjøper av forhandler, og kjøpsloven som gjelder hvis du kjøper av en annen privatperson. Kjøpsloven gir begrensete rettigheter i forhold til forbrukerkjøpsloven, slik at du må passe bedre på når du kjøper av privatperson. Du har undersøkelsesplikt, noe det ofte syndes mot, ifølge regiondirektøren.

- Vi ser altfor mange som kjøper usett fra nettet, sier Torgeir Øines.

Du kan heller ikke kreve de samme opplysningene og kunnskapen av en privatperson som av en profesjonell selger. For å undersøke båten, kan man skaffe seg profesjonell hjelp. Det finnes flere som tilbyr dette. Kongelig Norsk Båtforening tilbyr en besiktigelsesordning til kroner 500 for medlemmer og 750 kroner for ikke-medlemmer. Det finnes også andre tilbud på nettet. En slik undersøkelse vil vi anbefale, og den kan være en lønnsom investering.

Sjekk om det er pant i båten

Dessverre finnes det andre skjær i sjøen enn motorhavari. Det fikk en uheldig forbruker erfare i forbindelse med en konkurs. Banken hadde pant i båtene, og siden selger var konkurs, var det ikke mulig å komme med krav om tilbakebetaling fra selger da banken hentet båten. Forbrukerrådet har derfor endret kontraktene våre, slik at man husker å sjekke om det er pant i båten hos Skipsregistrene. For båter over 15 fot er registrering et lovfestet krav. Du kan også sjekke med løsøreregisteret i Brønnøysund.