Utdanningsforbundet mener bruken av tvungen lønnsnemnd mot lærerstreiken i fjor er en trussel mot lærernes streikerett. Nå går de til FN-organet ILO.

– Dersom staten fortsetter å gripe inn i lærerstreiker med tvungen lønnsnemnd, er det en fare for at KS kan unnlate å gå i reelle forhandlinger med Utdanningsforbundet, fordi de vet at streiken uansett vil bli stanset etter en viss periode, sier Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal i en pressemelding.

Det er den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som onsdag mottar en klage fra Utdanningsforbundet.

Handal peker på at ILO flere ganger har kritisert den norske bruken av tvungen lønnsnemnd.

Siste innlegg

Tone Marit Sörensen

Utvider skogbrannfaren

Meteorologisk institutt utvider sitt farevarsel for skogbrannfare i nord.

Fra søndag er faregraden satt til gult nivå, og det er fare for skogbrann i nordlige deler av Nordland og sør i Troms.

- Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, advarer meteorologene.

Den lokal gress- og lyngbrannfaren i snøfrie områder gjelder frem til det kommer nedbør av betydning.

NTB

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 5,8 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 16,04 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,6 øre lavere enn lørdag og 3,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 16,04 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 8,04 øre lavere enn lørdag og 11,3 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 41,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 0,1 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.

Rune Nybrott Hals

Beslagla ni førerkort i Evenes

Politiet i Nordland meldte fredag kveld at de hadde hatt laserkontroll i sju timer langs E10 ved Herjangsfjellet i Evenes.

Resultat av kontrollen ble hele ni førerkortbeslag. Høyeste målte fart var 137 kilometer i timen.

Erik Andreassen

Melder om økt skogbrannfare

Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt melder gult farevarsel for skogbrann i nordlige deler av Nordland og sør i Troms.

Varselet gjelder fra søndag og frem til fredag neste uke.

– Lokal gress- og lyngbrannfare i snøfrie områder inntil det kommer nedbør av betydning, opplyses det om.

Erik Andreassen

Gjennomførte kontroll: Anmeldelser, avskiltinger og bruksforbud

Torsdag denne uka gjennomførte Statens vegvesen teknisk kontroll på lette kjøretøy på strekninga Sortland – Stokmarknes.

Her ble personbiler, motorsykler og mopeder sjekket.

Resultat:

  • Antall kontrollerte lette kjøretøy: 15

  • Antall observerte for bruk av bilbelte 15

  • Antall anmeldelser: 2

  • Antall bruksforbud: 3

  • Antall avskiltinger: 2

  • Antall kjøretøy med skriftlige mangler: 9

  • Antall dekk/kjettinggebyr: 1

– Kontrollen avdekket tekniske mangler på motorsykkel deriblant støy og trimming. Mange motorsykler har montert ettermarkeds eksosanlegg uten å få dette godkjent og skrevet inn i vognkort, skriver vegvesenet i en pressemelding.

De opplyser om at det også ble målt hastighet på mopeder.

Her gir 10-14 km/t over lovlig hastighet mangellapp og ny godkjenning.

Over 15 km/t over gir avregistrering, ny godkjenning og anmeldelse.

– Det ble skrevet anmeldelse på 2 stykk som ble målt til over 60km/t, melder vegvesenet.

De legger til at det også fortsatt er biler som kjører med piggdekk, til tross for at siste lovlige dato er 30. april.

Rune Nybrott Hals

Hull i veien på yttersida

Klokka 14:42 var det lagt inn et varsel i Statens Vegvesens veikart om «skade på vegnett» ved Breivika langs FV7634 i Hadsel.

Av vegtrafikksentralen får VOL spesifisert at det dreier seg om et hull i veien som en bilist har varslet om. Det skal midlertidig ha blitt plassert ei busk i hullet, og entreprenør skal ha fått beskjed om skaden.

Rune Nybrott Hals

Forsinket buss

Nordland fylkeskommune opplyser om at bussen fra Myre skole til Sortland kl. 15:25 vil være cirka 10 minutter forsinket.

Årsaken er veiarbeid ved Steinvikbogen og sent innkommet buss.

Marius Birkeland

14 for fort på Fornes

Utrykningspolitiet hadde torsdag formiddag fartskontroll i 60-sonen på Fornes i Andøy. Det ble utstedt 14 forenklede forelegg under kontrollen. Høyeste målte hastighet var 84 km/t.

NTB

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 22,1 øre per kWh fredag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 22,1 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 36,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 9,3 øre høyere enn torsdag og 21,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 36,7 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 10,8 øre høyere enn torsdag og 32,5 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 67,02 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 4,9 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten og er den laveste i landet.

NTB

Norge satser på romfart – vil lokke EU til Andøya

En av den nyutnevnte næringsministeren Cecilie Myrseths oppgaver er å sikre Norge en større rolle i EUs romfartsprogrammer. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB Foto: Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Norge tilbyr EU tilgang til verdensrommet gjennom romhavnen på Andøya. EUs eneste alternativ, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Norsk rompolitikk er utrolig viktig for Norge. Vi har et spesielt sterkt rommiljø i nord med en unik beliggenhet – og det er en styrke jeg skal jobbe for å synliggjøre overfor mine europeiske kolleger, sier næringsminister Cecilie Myrseth til NTB.

Myrseth er i Brussel torsdag for delta på et felles møte mellom Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og EUs ministerråd. Også de andre ESA-nasjonene Storbritannia, Sveits og Canada deltar på møtet.

Her kommer hun spesielt til å promotere det nye oppskytingsanlegget Andøya Spaceport i Nordland, som ble åpnet i november i fjor.

Myrseths budskap er klart: Andøya er en god mulighet for EU for oppskyting av satellitter og romraketter.

– Det vil ha stor nytte for Europa. Norge vil bidra til sikker europeisk tilgang til verdensrommet gjennom romhavnen på Andøya, sier Myrseth.

Alternativene er få, påpeker hun. Byggingen av en romhavn er på gang i Storbritannia, mens andre prosjekter bare finnes på tegnebrettet.

– Vi ønsker å bli tettere integrert i europeisk romsamarbeid gjennom full deltakelse i EUs romprogrammer. Mer europeisk samarbeid kan bidra til å styrke Europas konkurranseevne på romfeltet og andre områder, sier Myrseth.

Næringsdepartementet er nå i ferd med å ferdigbehandle søknaden fra Andøya Spaceport om å drifte romhavnen på Andøya, noe som er en nødvendig forutsetning for at det skal kunne skytes opp satellitter fra havnen.

En annen viktig oppgave for Myrseth er å legge til rette for deltakelse i EUs nye program for sikker global satellittkommunikasjon, Secure Connectivity – eller IRIS2 som programmet ofte omtales som.

– Norge vil bidra med strategisk infrastruktur for nedlasting av data på Svalbard og i Antarktis, sier hun.

Det er det statlige selskapet Space Norway som står bak satsingen.

–Andøya Spaceport og Space Norways prosjekt for bredbåndsdekning i Arktis vil virkelig løfte Norge som romnasjon, sier Myrseth.

I kommer Norge til å bruke rundt 2,1 milliarder kroner over statsbudsjettet til romsatsingen. Brorparten, 1,6 milliarder kroner, går til deltakelse i ESA og EUs romprogram.

Marius Birkeland

Fire for fort på Grytting

Utrykningspolitiet gjennomførte onsdag formiddag kontroll i 60 sonen på Grytting i Hadsel. Høyeste målte hastighet var 69 km/t. Det ble skrevet ut fire forenklede forelegg for hastighet under kontrollen.

Aurora Sæverud

Holder styremøte i Vesterålen

Foto: Aurora Sæverud

Nordlandssykehusets styremøte onsdag holdes på Stokmarknes sykehus i forbindelse med sykehusets 10-årsjubileum.

- Det høres ut som om det er veldig ungt, men det har vært sykehus i regionen i mange år, og det har direkte tilknytning til fisket, sier Klinikksjef for Medisinsk klinikk, Gro-Marith Karlsen.

Hun åpner styremøtet med å fortelle om historien bak sykehusene i regionen, og åpningen av nybygget på Stokmarknes i 2014.

- Er det gjort noen erfaringer? spør en av styremedlemmene etter presentasjonen.

- Den største utfordringen er at det tar lang tid å planlegge til å iverksette, så byggene er ikke tilpasset moderne teknologi, det er den første utfordringen, sier Karlsen.

For mange pasienter på medisinsk avdeling, i forhold til kapasitet, trekkes også fram som en utfordring.

Marius Birkeland

93 km/t i 50-sonen ned av Vestmarka

Utrykningspolitiet hadde mandag morgen fartskontroll i 50-sonen i Vesterveien på Sortland. Resultatet ble 13 forenklede forelegg. I tillegg fikk en mann 40-årene førerkortet beslaglagt etter å ha blitt målt til 93 km/t.

NTB

Et enstemmig Storting vedtok domstolenes uavhengighet

Etter avstemmingen i Stortinget vil Høyesterett og de øvrige av landets domstoler får sitt eget vern i Grunnloven. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: Foto: Frederik Ringnes / NTB

Enstemmig vedtok Stortinget tirsdag å skrive domstolenes uavhengighet inn i Grunnloven. – Ingen vet hva framtida bringer, sa saksordfører Frode Jacobsen (Ap).

Med 168 for og null mot stemte Stortinget for å få skrevet vernet av domstolene inn i Grunnloven under stortingsmøtet tirsdag. Avstemmingen skjedde muntlig ved at alle representantene i salen avga et høytidelig ja. En av representantene hadde gyldig frafall, men alle de andre stemte for forslaget som lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), hadde fremmet.

Forslaget innebærer fem endringer i Grunnloven som skal sikre de norske domstolenes uavhengighet. Alle partiene i komiteen har stilt seg bak forslaget. Tirsdag fikk komiteen hele tilslutning fra hele Stortinget.

– Man har sett utenfor landets grenser hvordan opportunistiske politikere, ja, til og med kuppmakere, kan benytte svakhet, konstitusjonelle svakheter, og bruke domstolene som et virkemiddel til egen politisk vinning. Det øyeblikket det skjer, så er rettsstaten vår i alvorlig fare. Nå er det blitt vanskeligere, president, her i Norge, sa Frølich om vedtaket.

– President, domstolenes uavhengighet er verken under press eller truet i dagens Norge, men ingen vet hva framtida bringer. Også her vil det kunne dukke opp autoritære krefter som vil ønske å kvitte seg med en brysom motmakt, som uavhengige domstoler kan være, sa saksordfører Frode Jacobsen (Ap) da saken var oppe til debatt.

– Grunnlovsvern må bygges i rolige tider, hvor uavhengigheten ikke er truet. Forslagene grunnlovfester ordninger som har fungert lenge, og som det i dag er bred enighet om. Det nye er selve innskrivingen i Grunnloven, fortsatte han.

NTB

Strømprisen onsdag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 26,2 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 44,3 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 1,4 øre lavere enn tirsdag og 12,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 44,3 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 3,1 øre høyere enn tirsdag og 19,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 76,4 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 3,5 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

Ole-Kristian Anfinsen

Bytter kumlokk i Vesterålsgata denne uken

Ett av tre kumlokk i Vesterålsgata foran rådhuset på Sortland som skal skiftes denne uken. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

I Vesterålsgata foran rådhuset på Sortland er det flere som har lagt merke til at noen kumlokk slår og rister litt ekstra når de kjører over dem. Nå skal fylkeskommunen bytte dem ut.

Tor Pedersen, byggeleder for drift i Lofoten, Vesterålen og Ofoten sier fylkeskommunen allerede har planen klar for utbedring i løpet av denne uken.

- Det er tre kummer der som skal skjæres ut og skiftes ramme på denne uken. For rammen er så sliten at vi får ikke lokkene til å slutte å slå, sier han.

NTB

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,7 øre per kWh tirsdag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,7 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 41,1 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 9,6 øre høyere enn mandag og 26,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 41,1 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 1,6 øre høyere enn mandag og 35,4 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 72,5 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 11,8 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.

Ingrid Larsen

Stenger deler av Markedsgata fra tirsdag

På grunn av oppstart med renovering av Markedsgata i Stokmarknes sentrum, vil deler av gaten bli stengt mens gravingen foregår, skriver Hadsel kommune på sin hjemmeside.

Stengningen starter tirsdag 21. mai og varer i cirka fire uker.

Det vil bli omkjøring via Skareveien til Richard Withs gate, samt mulig å kjøre om Skomakerlunden, skriver de videre.

Ingrid Larsen

Svømmehall stengt på grunn av pinse

I forbindelse med 17. mai og pinse har bassenget holdt stengt for offentlig bading de siste dagene, opplyser Sortland kommune på sin hjemmeside.

– Bassenget er åpent for vanlig drift igjen fra 22. mai.

NTB

Strømprisen opp mandag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,08 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 39,5 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 14,4 øre høyere enn søndag og 15,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 39,5 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 29,5 øre høyere enn søndag og 33,8 øre høyere enn samme dag året før.