AP-PARTIFELLER: Tove Mette Bjørkmo (Sortland), Siv Dagny Aasvik (Hadsel), Trond Giske (nestleder i Ap), Atle Andersen (Lødingen) og Karianne Bråthen (Øksnes). Foto: Gaute Bergsli

Trond Giske (Ap) leder utdanningskomiteen på Stortinget og satt også som kunnskapsminister i Jens Stoltenbergs første regjering i 2000-2001.

Mandag kveld var Aps nestleder på Kulturfabrikken for å holde et innlegg om skolepolitikk til partiets medlemmer i Vesterålen.

– Kan leve med Høies halmstrå

Han startet innlegget med å rose Ap-medlemmene med resultatet i kommunevalget i høst.

– Jeg sa i sommer at vi skulle renske alle de store kommunene i Nord-Norge for Høyre. Jeg fikk litt kjeft av Jonas (Gahr Støre, jour.anm.) for å være litt for bråkjekk. Men det ble nesten helt høyrefritt i nord, sa Giske.

– Bent Høie kom og sa at jeg hadde glemt Vadsø. Hvis det er halmstrået Høyre har, så skal vi leve med det, la han til.

Han var også fornøyd med å se fire Ap-ordførere fra Vesterålen inkludert Lødingen i møterommet på Kulturfabrikken.

– Bø og Andøy skal vi ta tilbake i 2019. Vi må ha noe å glede oss til da også.

Ap-ledelsen om Norway Seafoods og Havfisk: – Det er én virksomhet

Vil ha tidlig innsats

I forbindelse med skolestart i fjor høst kom Giske med boka «La læreren være lærer», som han siterte flere ganger fra under innlegget.

Han understreket viktigheten av tidlig innsats for å hjelpe skolesliterne i læringen, og å følge opp Aps løfte om en lese- skrive- og regnegaranti.

– Det er den viktigste garantien dere kan gjennomføre, sa Giske til Ap-medlemmene.

I tillegg nevnte han flere lærere, rydding i tidstyvene i skolen og forebygging av mobbing som viktige faktorer i Aps arbeid for en bedre skole.

Les også: Giske: – Vi må tåle utenlandske oppkjøp

– Det er tid de vil ha

Han kom også med et stikk til Høyres videreutdanningssatsing for lærere.

– Spør jeg rektoren på Lamarka skole eller hvilken som helst annen skole om de ser hvilke elever som sliter fra et tidlig tidspunkt, vil de svare at ja, de kan se det allerede på første skoledag. Når jeg spør hva som skal til for å hjelpe disse elevene, har jeg til dags dato ennå ikke hørt at lærerne skulle hatt flere studiepoeng. Det de sier, er at om de bare hadde hatt mer tid, hadde de klart å hjelpe elevene, sa Giske.

Hør mer om Giske tanker om skolepolitikk i videoen i denne saken.

Tidligere mandag besøkte Giske også Norway Seafoods. Hør om det besøket i den andre videoen i artikkelen.