Det skriver NHO Nordland i en pressemelding.

Nederst i saken finner du et utdrag fra månedens medlemsundersøkelse.

Nordlandsbedriftene kjenner trykket

Bedriftene i Nordland som opplever markedssituasjonen som god har falt fra 14% til 4% på en måned i totalprosent, samtidig som forventningene til de neste månedene står uforandret.

– Færre tror det blir verre, og flere tror det blir som det er. Men enkelte bransjer ser skyer på horisonten, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen.

En av fem har ikke nok jobb for alle ansatte

Bedriftene ble også spurt om de har nok aktivitet og oppdrag til å holde skuta gående, hvor 1 av 5 nordlandsbedrifter oppgir at det for tiden ikke er nok jobb for alle ansatte.

Samtidig er bedriftene i Nordland mer positivt, men 3 av 10 planlegger eller vurderer å permittere eller nedbemanne som følge av vurderingen av markedssituasjonen.

– Det er tre grunner til at bedriftene i Nordland utsetter å permittere –en; flertallet vurderer dagens situasjon som kortvarig og aktiviteten vil ta seg opp. Grunn nummer to er at våre bedrifter vurderer egen økonomi som sterk nok til å holde sine ansatte gjennom en lavperiode og lader opp for økt aktivitet. Og helt til slutt –kanskje det viktigste –det er arbeidskraftmangel og de er redd for å miste kompetente mennesker. Men vi vil kunne se permittering i de mest utsatte bransjene, særlig bygg- og anlegg om det blir tørke i oppdragene, legger regiondirektøren til i pressemeldingen.

Dette viser månedens medlemsundersøkelse

  • 2 av 10 oppgir dagens markedssituasjon som dårlig

  • 6 av 10 forventer at markedet holder seg stabilt de neste 6 månedene

  • 1 av 5 oppgir at de i dagens markedssituasjon ikke har nok aktivitet til alle sine ansatte.

  • 3 av 10 vurderer eller planlegger å permittere som følge av dagens markedssituasjon

  • 2 av 10 kommer ikke til å permittere fordi de er redd for å mister kompetanse og ikke få tak i kompetent arbeidskraft når aktiviteten tar seg opp igjen

  • 6 av 10 kommer ikke til å permittere fordi de forventer at reduksjonen i arbeidskraftbehovet og aktivitet er kortvarig