Statsminister Erna Solberg og fiskeriminister Elisabeth Aspaker avla Sortland og Vesteraalens et besøk for omvisning og informasjon om fiskebollefabrikken tirsdag.

Administrerende direktør i Vesteraalens, Geir Wilhelm Wold, forklarte ministerne hvordan hele fisken kan, og bør, utnyttes.

- Dette er nøkkelen for verdiskapning. Når vi produserer et så enkelt og klassisk produkt som dette her, så er verdiskapningen av hysa sju ganger større enn selve råvaren, sa Wold under omvisninga.

- Vi tenker på hele fisken. Vi tar selvsagt ut loinen, som kan brukes til tørrfisk, bacalao, fiskesuppe, fiskekaker og fiskebolle. Vi har lever, rogn, kaviar, omega3-produkter, collagen fra skinnet, ramser Wold opp.

Øker konkurransekraften

Formålet med statsministerens besøk i Vesterålen er å se hvordan Norges konkurransekraft kan styrkes.

- Da er fiskeri en av de viktigste næringene. Vi ser her hvordan man kan bruke hele fisken, som igjen sørger for verdiskapning og flere arbeidsplasser, sier Solberg til VOL.

- Vi skal og se på hva myndighetsregulering har å si for hvordan næringen utvikler seg i fremtiden, sier hun.

Fokus på mulighetene

- På vårt besøk her fokuserer vi på de store mulighetene i næringa. Vi er på flere bedriftsbesøk, blant annet for å høre hvor skoen trykker, sier Aspaker til VOL.

- Det vi ser er at en jevn tilgang til råstoff er viktig, blant annet for Nordlaks. I morgen reiser jeg til Bø, blant annet for å høre om levendelagring av torsk, som er viktig for å ha tilgang til råstoff utenfor sesong, sier Aspaker.

Hun trekker frem akvakulturlinja som til høsten åpner på Kleiva, som viktig for fremtiden til fiskerinæringen.

- Dette er en fremtidsrettet næring, som trenger all slags kompetanse. Det kan være alt fra prosessingeniører til markedsførere, sier Aspaker.