Fredag morgen har det vært flere utforkjøringer i Vesterålen.

Ved Kinnvollen på Fv. 7702 mellom Skogvoll og Stave i Andøy hadde en buss kjørt i grøfta.

På Fv. 7668 ved Strengelvåg i Øksnes hadde en traktor kjørt av veien.

VOL har forsøkt å komme i kontakt med Vegtrafikksentralen Nord, men har så langt ikke lyktes med det.

Politiet har ikke meldt om noen av utforkjøringene.

Traktor av veien i Strengelvåg i Øksnes fredag morgen. Foto: Tommy Hansen

Siste innlegg

Marius Birkeland

Fly innstilt fra Evenes

Fly med ankomst 10:35 fra Oslo og avgang 11:05 til Oslo er innstilt.

NTB

Luftrommet over Sør-Norge midlertidig stengt

Luftrommet over hele Sør-Norge er stengt torsdag morgen som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral, melder Avinor.

– Det forventes vesentlige forsinkelser. Varighet er for øyeblikket ukjent. Vi oppfordrer alle reisende til å forholde seg til den informasjon de får fra sitt flyselskap. Vi beklager ulempene dette medfører. Dette er all informasjon vi har for øyeblikket. Vi kommer tilbake med mer informasjon. skriver Avinor i en pressemelding.

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet klokka 6, ifølge Avinors oversikt.

Avinor har ansvaret for 43 statlig eide lufthavner samt flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

Rune NybrottHals

Forsinket fly

Widerøe-flyet fra Bodø til Andenes, som skal videre til Tromsø, er i skrivende stund forsinket med 45 minutter.

Det melder Avinor.

Flyet skulle ankomme Andøya lufthavn klokka 15:50. Ny tid er klokka 16:35.

Også flyet som har opprinnelig ankomst klokka 17:45 fra Tromsø ligger an til å bli 20 minutter forsinket.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 92,9 øre per kWh torsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 92,9 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,055 kroner.

Torsdagens snittpris per kWh er 12,6 øre lavere enn onsdag og 53,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 1,055 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 48,2 øre lavere enn onsdag og 60,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,22 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,055 kroner, dekkes 29,3 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 78,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.

Tommy Hansen

Skifter anløpskai

Fra og med 1. mai, som er sommerrutens start, vil MS Fenris begynne å benytte seg av kaia på Myre-siden, ved snuplassen som før vinteren, melder fylkeskommunen.

NTB

Årets høyeste strømpris i nord i morgen

Dagen etter at Sør-Norge får årets høyeste strømpris, er det Nord-Norge som får et prishopp på strømmen onsdag. Den høyeste timeprisen blir på 1,5 kroner/kWh.

Samtidig som strømprisen øker nesten 60 prosent i de nordligste områdene onsdag, faller prisen i de sørlige områdene, skriver Europower , som viser til tall fra strømbørsen Nord Pool.

Timeprisen i Tromsø mellom klokken 7 og 8 onsdag morgen er på 1,5 kroner/kWh. Det er den høyeste timeprisen i Nord-Norge siden 13. desember.

Selv om timeprisen blir høyest i nord, er det Midt-Norge som får den dyreste døgnprisen i Norge onsdag, ifølge Europower.

Tirsdag var det varslet at timeprisen var på 2 kroner/kWh fra Sunnhordaland til Buskerud mellom klokken 7 og 8 på morgenen.

NTB

Slik blir strømprisen tirsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 68,1 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 81,2 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 21,5 øre høyere enn mandag og 24,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 81,2 øre per kWh er mellom klokken 21 og 22. Den er 26,2 øre høyere enn mandag og 32,4 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 98,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 81,2 øre, dekkes 7,4 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 50,1 øre per kWh mellom klokken 10 og 11 på formiddagen og er den laveste i landet.

NTB

Snittpris for strøm på 46,5 øre per kWh mandag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,5 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 55,04 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 12,6 øre lavere enn søndag og 9,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 55,04 øre per kWh er mellom klokken 23 og 00. Den er 17,2 øre lavere enn søndag og 10,6 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 71,8 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 39,1 øre per kWh mellom klokken 9 og 10 på formiddagen og er den laveste i landet.

Ingrid Larsen

Moderat skogbrannfare i ytre strøk

Foto: Skjermbilde/Meteorologisk institutt

– Lokal gress- og lyngbrannfare i snøfrie områder inntil det kommer nedbør av betydning, skriver Meteorologisk institutt i farevarselet.

Varselet er av moderat faregrad og varer frem til 23. april. Det oppfordres til å ikke bruke ild og til å følge lokale myndigheters instruksjoner, står det videre.

Det har vært flere gressbranner i fylket de siste dagene, og på onsdag rykket nødetatene ut til en gressbrann i Markmarka i Hadsel.

Ingrid Larsen

Mistet lappen i 80-sone

En fører ble målt til 116 km/t i en 80-sone på Lofast.

– Fører blir anmeldt og førerkort blir beslaglagt, skriver politiet på X/Twitter.

NTB

Strømprisen stiger videre søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 59,2 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 72,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 11,2 øre høyere enn lørdag og 18,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 72,3 øre per kWh er mellom klokken 5 og 6 på natten. Den er 13,4 øre høyere enn lørdag og 28,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 89,1 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 39,8 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

Ole-Kristian Anfinsen

Fortsetter som statsforvalter

Tom Cato Karlsen ble fredag utnevnt som Statsforvalter i Nordland fra 1. januar 2025.

Statsforvalteren utnevnes på åremål og Karlsen har hatt jobben i snart seks år.

Utnevnelsen betyr et nytt åremål for de neste seks årene.

NTB

PSTs Pride-vurdering: Ingen info om at det planlegges angrep, men venter mange trusler

Omtrent 85.000 personer deltok i Pride-paraden i Oslo i fjor. PST har nå lagt fram en trusselvurdering for årets Pride-måned. Foto: Javad Parsa / NTB
Spesialrådgiver Siv Sørensen i PST (t.v.), leder i Oslo Pride, Dan Bjørke, og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltok på konferansen «Trygghet for Pride 2024» lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Siv Sørensen, spesialrådgiver i PST, la lørdag fram funnene i trusselvurderingene for Pride 2024 og andre skeive arrangementer. Foto: Terje Pedersen / NTB

PST har per nå ingen informasjon om at noen planlegger voldelige angrep mot årets Pride-arrangementer, men tror det vil komme et betydelig antall trusler.

– De færreste som fremsetter trusler, har en reell voldsintensjon. Flere av dem er mindreårige. I mange tilfeller vil hensikten være å skape frykt, heter det i Politiets sikkerhetstjenestes (PST) trusselvurdering for Pride 2024.

Truslene vil trolig framsettes i sosiale medier i pridemåneden juni og i tiden tett opp mot denne.

PST la fram sin trusselvurdering for Pride og andre skeive arrangementer på en konferanse lørdag.

– Det vi justerer fra trusselvurderingen i fjor, er at skeive fortsatt er i målbildet til ekstremister, men de er ikke et prioritert mål, sa spesialrådgiver Siv Sørensen i PST på en pressekonferanse etter fremleggelsen.

Moderat trusselnivå

Hensikten med konferansen er å sikre trygge Pride-feiringer og et godt samarbeid mellom politiet og arrangører av Pride-arrangementer. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var også til stede på pressekonferansen.

– Ekstremisme er en samfunnsutfordring vi har. Skeive er en del av målbildet til ekstremister. Jeg er glad for å høre at trusselen er noe mer moderat enn tidligere, sa justisministeren.

– Politiet og Pride-arrangører lokalt kan bruke denne vurderingen inn i sine vurderinger av hvordan man skaper trygge arrangementer, fortsatte hun.

Terrortrusselnivået er per i dag moderat, på nivå 3 av 5, noe som betyr at én eller flere personer trolig har intensjoner om å gjennomføre et terrorangrep, men ikke har tatt noen konkrete skritt eller har realistiske planer.

Det vurderes som 40–60 prosent sannsynlig at både høyreekstremister og ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge i løpet av året.

Trusselen fra islamister er skjerpet

– Trusselen fra ekstreme islamister er skjerpet sammenlignet med i fjor og fremstår som noe mer alvorlig enn fra høyreekstremister. Dette er særlig som følge av krigen i Gaza, samt det økte globale fokuset på koranbrenninger, skriver PST i rapporten.

Folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak utgjør fortsatt de mest utsatte terrormålene i Norge.

LHBT+-bevegelsen inngår i fiendebildene til både ekstreme islamister og høyreekstremister. Men terrorangrep som tidligere er gjennomført eller avverget i Vesten, viser at andre potensielle mål rammes langt oftere.

Natt til 25. juni 2022 ble to mennesker drept og flere skadd da Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo.

I ettertid fikk særlig PST knallhard kritikk da 25. juni-utvalget la fram sin rapport. Der ble det konkludert med at angrepet kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot Matapour i månedene fram mot 25. juni.

NTB

Enda dyrere strøm lørdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 48,01 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 58,8 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn fredag og 7,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 58,8 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 4,1 øre høyere enn fredag og 9,1 øre høyere enn samme dag året før.

Tommy Hansen

7 nye bøter

UP holdt ny kontroll torsdag kveld, nå ved Steiro i Sortland. Resultatet ble 7 forenklede forelegg der høyeste hastighet var 72 km/t i 60-sone.

Tommy Hansen

UP skrev ut bøter

UP har gjennomført fartskontroll i Forfjord i Andøy. Fire bilførere ble gitt forenklede forelegg, der høyeste hastighet var 70 km/t i 60-sone.

Tommy Hansen

36 kontrollerte - én anmeldt

Vegvesenet gjennomførte torsdag kontroll av 36 lette kjøretøy ved Kåringen, Tjeldsund og Sørvik. Ett kjøretøy ble avskiltet grunnet manglende EU-kontroll. En anmeldelse grunnet ikke førerrett for bil og henger. Fire kontrollsedler med lys-feil og ett gebyr for manglende vognkort. 120 belteobservasjoner ble gjort, der ingen var uten belte.

NTB

Flere medier: Regjeringskabalen klar

Næringsminister Jan Christian Vestre blir ifølge flere medier ny helseminister. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. I tillegg blir Cecilie Myrseth næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister, ifølge flere medier.

Jobben som helse- og omsorgsminister står ledig etter at Ingvild Kjerkol (Ap) må gå etter plagiat-saken.

Rokeringene i regjeringen er ifølge flere medier klare, og etter det blant annet VG, TV 2 og NRK erfarer tar Jan Christian Vestre (Ap) over jobben som til Kjerkol. Dette har også Dagbladet skrevet tidligere.

Etter det mediene kjenner til, tar dagens fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) over etter Vestre som næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss (Ap) overtar jobben til Myrseth som fiskeriminister.

Sivertsen Næss sitter i dag som stortingsrepresentant for Finnmark. Hun ble valgt inn i 2021 og er leder i energi- og miljøkomiteen. Hun har også vært Aps energi- og miljøpolitiske talsperson de to siste årene.

Før hun kom inn på Stortinget, var Sivertsen Næss ordfører i Hammerfest fra 2019.

Etter det avisene kjenner til, vil utnevnelsene skje i ekstraordinært statsråd på Slottet fredag ettermiddag.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 43,4 øre per kWh fredag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 43,4 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 54,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 4,7 øre høyere enn torsdag og 3,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 54,7 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 14,8 øre høyere enn torsdag og 12,8 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 71,5 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 37,6 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten og er den laveste i landet.

Tommy Hansen

Åpner igjen almenningskai

Øksnes Almenningskai er igjen åpnet for båttrafikk med vilkår.

Etter at kaien har vært stengt i vinter så har havnevesenet besluttet å åpne kaien for alminnelig ferdsel etter omfattende reparasjoner. Fartøy må vise hensyn til kaiens trekonstruksjon

  • Da det fortsatt kan bli snø og glatt føre er det utplassert strøsand på kai og ved naust, som reisende kan bruke.

  • Vi ber alle utvise forsiktighet når de bruker kaien.

  • Alle fartøyer som anløper Øksnes kaien er pålagt å bruke fender mellom kai og båt.

  • Maks last jevnt fordelt er satt til 750 kg/m2.