Det legemeldte sykefraværet i Nordland var på 5,3 prosent i 3. kvartal 2022. Deretter følger Troms og Finnmark med 5,1 prosent og Agder med 5,0 prosent, mens landet som helhet hadde et legemeldt sykefravær på 4,6 prosent.

– Etter flere år med stigende sykefravær er det bra at vi nå ser en nedgang i Nordland. Det kan vise at innsats for å redusere sykefraværet har hatt en positiv effekt, sier Cathrine Stavnes, direktør ved NAV Nordland i en pressemelding.

Kvinner står for nedgangen i sykefraværet

Sykefraværet for kvinner er på 6,7 prosent i 3. kvartal, mens det for menn er på 4,1 prosent. For kvinner betyr dette en nedgang på 1,6 prosent fra samme kvartal i fjor, mens det for menn har vært stabilt.

Kvinner under 25 år og mellom 30 og 35 år har hatt økning i sykefraværet, mens det i øvrige aldersgrupper er nedgang.

Størst nedgang er det blant kvinnene i aldersgruppen 65-69 år, som har hatt en nedgang på 15,2 prosent fra samme kvartal i fjor, viser tallene fra NAV.

Blant menn er det størst økning i sykefraværet i aldersgruppen 25-29 år med en økning på 18 prosent, mens de eldste fra 65 til 69 år har økt med 17,1 prosent. Størst nedgang blant menn er i aldersgruppen 35-39 år, med en nedgang på 9,3 prosent.

Redusert sykefravær i fylkets største næring

Næringen helse- og sosialtjenester, som sysselsetter 1 av 4 i Nordland, har hatt nedgang i sykefraværet på 4,1 prosent fra 3. kvartal i fjor. I denne næringen er det kvinnene som står for nedgangen i sykefraværet, med en nedgang på 5,4 prosent fra i fjor, mens mennene har hatt en økning på 7,3 prosent.

Sykefraværet for henholdsvis kvinner og menn i denne næringen var med dette på 7,8 og 4,6 prosent i 3. kvartal 2022. Fortsatt er det denne næringen som har det høyeste sykefraværet med 7,2 prosent.

Muskel og psykiske lidelser på topp

Muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser utgjør fremdeles størst andel av tapte dagsverk, med nesten 60 prosent totalt.

Den største økningen i tapte dagsverk finner vi imidlertid innen diagnosegruppen sykdommer i luftveiene, med 57 prosent flere tapte dagsverk fra samme kvartal i fjor. I denne diagnosegruppen finner vi blant annet influensa, forkjølelse og covid-19, skriver NAV som forklaring på tallene.