Forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide (H) sine egne forskere rådet regjeringen til å knytte Norge tettere til Nato og satse på bombing fra lufta. I andre deler av Forsvaret ble det rådet å kutte kraftig, skriver Klassekampen.

Tilpasset Nato

Avisen har fått tak i en hemmeligstemplet rapport datert august 2015 som viser at forskerne ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) rådet forsvarsministeren om å legge om til en ny og «radikal» forsvarsstruktur.

Fremtidens forsvar skulle være offensivt og langt mer tilpasset Natos behov og uten en tradisjonell hær. I stedet skulle lette og mer mobile bakkestyrker og noen få våpentyper være løsningen, ifølge Klassekampen.

Forsvarsministeren skal ha fått rådene allerede før hun startet arbeidet med langtidsplanen.

Les også: – Oppbygging av forsvaret kan ikke oppnås med hestehandler

– Historisk løft

På spørsmål om hun er enig med forskerne i FFI i at økonomien tvinger frem endringer i forsvarskonseptet og at det er for dyrt å holde seg med et operasjonelt defensivt forsvar, svarer forsvarsministeren til Klassekampen:

– Det FFI først og fremst har pekt på, er at den strukturen vi har i dag, er underfinansiert. Den ville ikke la seg opprettholde innenfor videreførte budsjetter. På et punkt vil det komme et sannhetens øyeblikk, og vi mener at sannhetens øyeblikk er nå. Det er derfor vi har tatt de valgene vi har tatt og lagt på de pengene som utgjør et historisk løft for Forsvaret.