Det finner sted i Trentino i Italia, ikke så langt fra skistedet Val di Fiemme. Rennet inngår i FIS marathon Cup og Ski Classics og strekker seg over syv mil.

Hadseldeltakelse

På startstreken sto blant annet en entusiastisk gjeng fra Hadsel, blant 8.000 andre deltakere.

– Dette var utrolig givende å være med på, forteller Brigt Rødli, som deltok på løpet sammen med vesterålingene Rune Hansen, Magne Berg, Willy Vatendal, Bjørn Myrha og Jon Lauland Pettersen.

Deltakelsen var Rødlis første. Han er en svært aktiv mosjonist og har deltatt både på Birken og Svalbard maraton. Likevel var det noe spesielt med å stake seg frem i skiløpene, litt sør for de italienske alper.

– Jeg har hørt mye om løpet og hadde lyst å prøve meg, og det endte med at vi var en gjeng som dro ned for å prøve oss, sier han.

Dype daler

Løpet starter i Moena, går videre opp i Fassadalen og snur ved Cianacei. Målgangen er i Val di Fiemme, som er et yndet vintersportssted.

– Det var høye fjell og dype daler. Og så er det til tider svært mange høydemeter over havet. Med alt som er rundt, inkludert vakre landskap og god mat, er det også en kulturell opplevelse å delta, forteller Rødli.

Selv om deltakerene gikk med ski på beina, var det ikke mye snø å spore i sporet.

– Også en litt merkelig opplevelse. Vi gikk egentlig bare på en lang slange av snø, som slynget seg gjennom terrenget, sier Rødli.

Ikke sliten

Når vi lurer på om Rødli ikke ble sliten etter syv mil, svarer han.

– Jeg kjenner det, ja, men samtidig var det mye staking, så da klarer man mer, sier han.

Og at det blir ny tur til Italia neste år, er slett ikke usikkert.

– Dette var så moro at det frister til gjentakelse, slår Brigt Rødli fast.

Marcialonga er et langrennsløp som hvert år blir arrangert siste søndagen i januar.

Det ble første gang arrangert i 1971 og ble i 2007 en del av det såkalte «Worldloppet». Løpet er sju mil langt, men har noen ganger blitt kortet ned på grunn av snømangel.

Norsk dominans

Marcialonga har hatt flere norske vinnere opp gjennom årene. Og i år, som i fjor, var det nordmannen Tor Asle Gjerdalen som vant.

Men ikke nok med det, for bak Gjerdalen fulgte nordmennene Petter Eliassen, Stian Hoelgaard, Tore Bjørset Berdal og Anders Aukland i stigende rekkefølge og sørget med det for femdobbelt norsk. På topp 10 var det åtte nordmenn og to svensker, skriver VG.

Vinnertiden til Gjerdalen var 2:49.49,1. Og for deg som lurer på hvor lang tid Brigt Rødli brukte, gjorde han seg absolutt ikke bort. Han ble klokket inn på respektable 3:45.

Se alle resultatene.