I dag er en av årets store branndager

Jule- og romjulsdagene er blant årets mest brannutsatte dager. Tre dager skiller seg ut, en av dem er andre juledag.

Et bo- og omsorgshjem i Kongsberg natt til julaften ble en del av julas brannstatistikk. En eldre kvinne døde i brannen.   Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Innenriks

De siste fem årene har det vært 320 meldte brannskader på andre juledag. På julaften og tredje juledag har det til sammenligning vært henholdsvis 202 og 238 skader. De andre dagene i romjula ligger på samme, jevne nivå.

Lille julaften, andre juledag og første nyttårsdag er det rundt 50 prosent flere branner enn de andre dagene i dette tidsrommet, ifølge en analyse forsikringsselskapet If har utført.

– Vi er faktisk litt overrasket over at andre juledag er en branntopp. Skadene på første nyttårsdag – som egentlig knytter seg feiringen nyttårsaften og det som skjer midt på natta der – er mer åpenbare, sier Ifs kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

Av de totalt 1.004 som har omkommet i brann siden år 2000, døde 141 i desember. Det er nesten tre ganger så mange som i augustmånedene.

En undersøkelse gjennomført av M Brain for Sector Alarm viser samtidig at kun en av ti nordmenn har gjennomført brannøvelser det siste året.