Nord-Norge får det beste romjulsværet

Mens det er storm og uvær i deler av landet, og flere stengte fjelloverganger, får Nord-Norge fint og rolig vær i romjula.

Klare, fine vinterdager i romjula i Nord-Norge.  Foto: Marius Birkeland

Innenriks

Et lavtrykk har truffet norskekysten, men Nord-Norge vil i stor grad skånes.

– De er skåna for lavtrykket og får stille og rolige dager på vørfronten så langt jeg ser, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NRK. Her i nord kan vi altså forvente oppholdsvær og klare dager.

Snøskredfare

Enkelte steder i landet er det ekstremvær. Flere fjelloverganger på øst- og vestlandet er stengt.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om snøskredfare i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hallingdal, Hardanger og Vest-Telemark. Varselet gjelder for tirsdag og onsdag.

I Hardanger forventes det naturlig utløse skred som følge av mye nedbør, ubunden snø og endrende vindretninger.

Isdekke og dårlige kjøreforhold har også skapt trøbbel i juletrafikken. Øst politidistrikt opplyser at en bilist tirsdag kjørte av veien på Romerike. En annen bilist kjørte av veien i Orkdal i Trøndelag.

Stengte veier

Riksvei 15 over Strynefjellet er fortsatt stengt grunnet et snøras første juledag. Overgangen åpnes ikke for trafikk igjen før tidligst onsdag. Tirsdag formiddag ble også fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet stengt på grunn uværet.

Det kan også bli kolonnekjøring på kort varsel på europavei 134 over Haukelifjell, også det på grunn av uvær, melder Vegtrafikksentralen.


Flott vintervær ventes andre juledag

Det kalde, klare vinterværet ser ut til å holde seg andre juledag.

 

Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt for trafikk.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet ble stengt på grunn av uvær julaften, men ble åpnet for trafikk igjen første juledag. For riksvei 7 over Hardangervidda ble det imidlertid tidlig andre juledag innført kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn, mens det er stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn. For riksvei 13 over Vikafjellet ble det innført kolonnekjøring fra samme tidspunkt.

Europavei 16 over Filefjell er tirsdag formiddag den eneste fjellovergangen mellom øst og vest som er åpen for vanlig trafikk. Dog advares det over isdekke på veien og dårlig sikt.

– La bilen stå!

Uværet blir bare verre og verre utover dagen og kvelden og natt til onsdag. Forholdene er ventet å bli så ille at Statens vegvesen går ut med oppfordring om å la bilen stå hvis mulig.

– Jeg tror morgendagen er en bedre dag til å foreta hjemturen etter jul. Har du anledning til å la bilen stå så er det en bedre løsning, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.


Trygt hjem til jul:

Færre ulykker ved å redusere farten og unngå forbikjøringer

Hvert år skjer det drøye 80 ulykker med personskader i juletrafikken. Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er gjengangere.

 

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for andre juledag i Sør-Norge. Det er ventet vanskelige kjøreforhold og store mengder nedbør flere steder, spesielt i Oppland og Hedmark.

Obs-varselet gjelder for mye regn i Agder-fylkene, Telemark og Rogaland. På Østlandet kan det bli opp mot 30 centimeter snø enkelte steder, men de fleste her starter dagen med sludd og snø.

Vegtrafikksentralen opplyser at alt tilgjengelig mannskap er kalt ut og jobber med brøyting.

Underkjølt regn på Gardermoen

Avinor opplyser at vestre rullebane på Gardermoen måtte stenges tirsdag morgen på grunn av underkjølt regn.

– Vi har ikke mye trafikk i dag. Dette vil påvirke kapasiteten, men vi håndterer det greit. Hittil i dag har vi hatt 88 prosent punktlighet, som kan måle seg med tallene på en varm og trygg sommerdag. Men hvis vi blir rammet av underkjølt regn hele dagen, vil det påvirke oss, sier pressetalsmann Lasse Vangstein til VG.

Nedbøret som kommer som en følge av lavtrykket, vil ifølge Løvdahl komme som snø nord for Gardermoen.