Sylvi Listhaug vil at foreldre skal betale for skolemat

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) vil at skoleelever skal få mat på skolen, men at foreldrene hjelper til med betalingen.
Innenriks

Debatten om å innføre skolemat i Norge har rast i årevis, og nå kommer også Listhaug på banen. Overfor VG viser hun til at foreldre er vant til å betale matpenger i barnehagene.

– Vi vil oppfordre landets kommuner til å vurdere om de i samarbeid med foreldre, frivillige og lokale aktører kan innføre en ordning hvor de tilbyr elevene mat, eventuelt med foreldrebetaling, sier hun til VG.

500 i måneden

Listhaug mener en pris på mellom 300 og 500 kroner i måneden kan være aktuelt og tror mange foreldre vil sette pris på å betale for å slippe å lage matpakke.

– Jeg tror de fleste har råd. Det er jo også en kostnad ved å lage matpakker hver morgen, sier hun og mener det må være egne ordninger for å ivareta barn i lavinntektsfamilier.

Et SV-forslag om gratis skolemat betalt av staten behandles i Stortinget denne uka. Arbeiderpartiet ønsker også gratis skolemat og kommer til å støtte SVs forslag, opplyser Ingvild Kjerkol i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Ap vil finansiere skolematen blant annet gjennom et styrket kommunebudsjett.

Ikke imponert

Kjerkol er ikke imponert over Listhaugs forslag.

– Listhaugs forslag er som å be sultne barn spise kake. Når en av sju sitter på skolen uten mat i magen, er problemet at man i noen familier har dårlig råd. Å foreslå at foreldre kan betale for maten er ikke noe annet enn å si at hun ikke har tenkt å gjøre noe, mener Kjerkol.

Høyres skolepolitiske talsperson og første nestleder i utdanningskomiteen, Kent Gudmundsen, synes et godt skolemåltid er viktig og bra, men mener et statlig pålegg og en A4-løsning ikke er veien å gå. Han mener at det må være opp til kommunene å finne løsninger som er tilpasset lokale behov.

(©NTB)