Helseforetakene frykter at for få får hjelp for koronaettervirkninger

Helseforetakene er bekymret for at langt færre som har vært koronasyke, får rehabilitering enn det tallene skulle tilsi.

Illustrasjonsfoto  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Innenriks

– Jeg uroer meg for dem som har overlevd en covid-19-infeksjon i hjemmet, uten å ha vært i kontakt med helsetjenesten, og uten å ha kommet seg etterpå. Vi er litt usikre på om disse pasientene har fått en vurdering av rehabiliteringsbehov av fastlegen sin, sier Jon Ivar Sørland, leder av Regional koordinerende enhet i Helse sør-øst, til VG.

En studie fra Universitetet i Bergen viser at over halvparten av unge som har hatt covid-19, har symptomer som utmattelse, hukommelsesvansker og konsentrasjonsproblemer seks måneder etter infeksjonen.

Likevel er det få som henvises til rehabilitering, skriver Dagens Medisin, som omtalte saken først. I årets tre første måneder ble 81 pasienter henvist til rehabilitering fra helseforetakene. 72 av disse fikk rett til rehabilitering. I tillegg ble sju pasienter overført direkte fra sykehus til rehabilitering ved private institusjoner i Helse nord.

Sørland mener det må ringe en bjelle når fastlegen vet at en pasient har hatt covid-19 og vært dårlig.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, sier at hun er usikker på hvor store de faktiske mørketallene er.

– Vårt inntrykk er at mange pasienter ønsker hjelpen hjemme og ikke har behov for å legges inn på rehabiliteringsinstitusjon. Vi vet ikke hvor mange dette gjelder, eller det reelle behovet for rehabilitering.

(©NTB)