Iris Gjerde Lian vil gjerne bidra for å hjelpe pappa Kurt med å få ny nyre. Kurt Lian på 49 år har hatt nyresvikt i to år. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Iris visste som mange andre 19-åringer lite om organdonasjon for to år siden. Men da pappa Kurt Lian, da 46 år gammel, fikk nyresvikt som følge av lang tids diabetes snudde det.

– Jeg skjønte vel i grunn ikke hvor alvorlig det var i begynnelsen. Jeg merket jo at pappa var syk, men først da jeg ble med til Harstad da han skulle på dialyse for litt over seks måneder siden, slo det meg for alvor. Jeg skjønte at jeg kunne miste pappa, sier Iris.

Hun er kommet til Sortland fra Lødingen for å fortelle sin fars historie og spre kunnskap om organdonasjon.

På venteliste

Pappa Kurt står på venteliste til ny nyre, en liste som kan være hans dødsdom. Tre ganger i uken må Kurt til Harstad for dialyse. Ellers er formen variert.

– Det tar på å måtte pendle til Harstad tre ganger i uka. Hjemme er formen opp og ned. Han har gode dager og han har dårlige dager. For det meste er han så sliten at han må hvile eller sove. Det er ikke noe liv for en mann på 49 år, sier Iris.

– Redd for å miste han

Det siste halvåret har hun engasjert seg for organdonasjon og lørdag står hun på stand i Lødingen for organisasjonen Organdonasjon. De jobber med nettopp det å spre budskapet om organdonasjon og få flest mulig til å tilkjennegi at de vil donere når de dør.

Det er også for Iris sin pappa mulig å få en frisk nyre fra en annen frisk person. Dette har ei heller til nå skjedd. Iris har meldt seg for farens lege, men har fått nei.

– De sier jeg er for ung til å ta den avgjørelsen. Jeg er uenig i det, men må bare forholde meg til det. Jeg har lest om det og det første året har man med dialyse 80 prosents sjanse for å overleve, det andre året 68 prosents sjanse og etter ti år er det kun ti prosents sjanse. Så det er klart jeg vil gjøre hva som helst for faren min. Jeg er livredd for å miste han, sier hun.

Om hun på sikt får lov å teste seg og får muligheten til å gi ei nyre, sier hun at hun vil det. Det vil ha innvirkning på hennes liv.

– En må tilpasse livet sitt med kun ei nyre. En må kutte ned på treninga for eksempel og være forsiktig med alkohol. På grunn av at det er negativt for meg, vil ikke pappa at jeg skal gjøre det. Han vil ikke en gang at jeg skal teste meg, sier Iris.

– Meld deg

Hennes budskap er klart på det som er organdonasjonens dag:

– Meld deg. Ville ikke du takket ja til et organ om det ville reddet livet ditt, sier hun.

For å melde seg som organdonor post mortem kan en enten snakke med legen sin, en kan gå på Organdonasjon sine hjemmesider og laste ned et organdonasjonskort eller en kan laste ned en app og legge som bakgrunn på mobilen sin.

– Det er viktig at folk melder seg slik at familie ikke må ta det valget når noe skjer. Om en tar det valget selv og informerer om det og bærer kortet med seg, så kan en være med å redde et liv om en selv blir utsatt for en dødelig ulykke, sier Iris.

– Har fått reaksjoner

Hun medgir at hun har fått negative reaksjoner over engajsementet.

– Det er noen som har kommentert at de føler det blir et press på de ved fokus på dette med organdonasjon. Men det er ikke press. Det er jo opp til hver enkelt, men alle bør ta stilling til det, sier hun.

For det meste er reaksjonene positive, og pappa Kurt har naturlig nok en særs positiv reaksjon til datterens engasjement.

– Pappa blir veldig rørt og stolt. Jeg vil bare hjelpe pappaen min, sier Iris.