– Jeg har selv sett spermkval i Sortlandssundet, men dette var en gammel, forvirret kval som ble funnet død kort tid etterpå. Kvalen som gikk på land ved Lødingen var bare drøyt 10 meter. Det indikerer at det var et ungt dyr. Det er veldig uvanlig at disse dyrene går innaskjærs, sier kvalforsker Tore Haug, som er fra Sortland.

Åpne hav

Han sier at spermkvalen normalt opererer på de åpne havområdene.

– På 1950- og 1960-tallet ble det fanget spermkval. Store deler av denne fangsten foregikk på Bleiksdjupet utenfor Andøya. Det er her spermkvalen holder seg, sier Haug.

Han beretter at det bare er hannkvaler, enten gamle dyr som ikke kan hevde seg i spermkvalflokkene eller unge dyr som er for unge til å få seg plass i flokkene.

Haug har en teori om at kvalen kan ha vært i Vestfjorden, men at den har kommet for langt inn og forvillet seg i Tjeldsundet.

– Spermkvalen orienterer seg via ekkolokalisering. På grunt vann kan den ha blitt forvirret av signalene den fikk tilbake, sier Haug.

Dette er en teori som kvalforsker Tiu Similä støtter.

Grindkval

Det ble observert store mengder grindkval i området. Jøran Rinø var ute i båt i området. Han sier til Vol at han ikke observerte at grindkvalen jaget på spermkvalen, men de var i samme område til samme tid.

Tore Haug sier at spermkvalen ikke liker å være i samme område som annen kval. Det samme sier kvalforsker Tiu Similä.

– Spermkvalen trives ikke i samme område som grindkval, sier hun.

Hun har to teorier om hvorfor kvalen har kommet innaskjærs.

– Enten dreier det seg om et sykt eller forvirret individ, eller så kan den ha blitt skremt av øvelsesaktivitet.

Travelt

Similä synes det er synd at dyret ble slept til havs så raskt. Forskerne kunne ha fått mer kunnskap om kvalen hadde blitt liggende.

– Dette var en kval som var i livet da den strandet. Det betyr at vi kunne funnet ut hva den hadde spist, og om det for eksempel var plast i magesekken på den, sier Similä.

Hun knytter imidlertid ikke eventuelle plastfunn til strandingen.

Similä tar til orde for nasjonale retningslinjer for hva som skal skje når kval reker på land.

Også kvalforsker Tore Haug peker på at det ferske kvalkadaveret kunne gitt nyttig informasjon, men han understreker at det skal et nokså stort apparat i sving for å håndtere en kval av denne størrelsen.