–Det er en stor glede for meg at jeg kan være med å bidra til å løfte fram samiske mattradisjoner og kultur, sier Buljo.

Serien, som startet på svensk rikstv 8. november, går over seks uker på onsdagskveldene. I serien blir seerne godt kjent med Buljo og de andre tre deltakerne og får innblikk i deres hverdagsliv både med familien og i arbeid. Opptakene er gjort i Nord-Sverige og Nord-Norge gjennom det siste året.

– Hvordan har det vært å se seg selv på TV-skjermen?

– Det er selvsagt litt uvant og man finner man jo fort noen feil på seg selv, ler Buljo, men skynder seg å legge til at dette absolutt har vært en fin erfaring.

Fornøyd med resultatet

Samarbeidet med tv-teamet har vært godt og hun synes sluttresultatet ble bra. Teamet filmet henne både i Kåringen og i Kautokeino, der vi blant annet får se at hun tilberedte slik tradisjonsmat til mange gjester i forbindelse med en konfirmasjon i egen familie.

– Ifølge samisk tradisjon skal alle mannfolk kunne tilberede bladmagen, en rett som er forbeholdt dem, sier Maret Ravdna Buljo. Foto: Marianne Lovise Strand

Hun har ikke møtt de andre deltakerne i serien, og synes det er artig å følge med på serien.

– Det er fint å se dem og gjenkjenne måten de lage mat på, samt få nye kunnskap også, sier Buljo, og legger til at det mest spesielle hun tilberedte i serien, var brød bakt av reinhjerne.

Fine tilbakemeldinger

Sist helg deltok Buljo på et marked i hjembygda si, der hun hadde stand med flotte reinskinn hun selv har flådd og klargjort.

Buljo har fått veldig gode tilbakemeldinger på serien, og i Kautokeino møtte hun blant annet et par som er en generasjon eldre, og var veldig imponert over måten hun er med å fremme samiske mattradisjoner gjennom serien.

– De mente jeg kommer fra en generasjon før dem. Det var en veldig god tilbakemelding å få, sier Buljo.

Hun er spesielt opptatt av etikken innen rein-produksjon og synes det er mye som har endret seg på det området i en retning som ikke er positivt.

– For meg er det svært viktig at vi tar vare på hele reinsdyret. Det er min oppgave å bidra til å videreføre det våre forfedre gjorde til kommende generasjoner, sier Buljo, som holdt på med å tilberede blodpølser da VOL var på besøk.

Buljo synes det er synd at så mye viktig er blitt avglemt ei vår moderne tid, hvor alt skal være så effektivt.

I serien får deltakerne vist fram både hvordan samisk mat tilberedes og innsikt i hvordan de tenker og skaper nye og moderne retter ved å kombinere gammel kunnskap og moderne kokkelering.

– Samisk mat er blitt mer og mer populært de seneste årene, det er artig, sier Buljo, som har kurset kjente kokker i samisk kokekunst og har fått flere forespørsler om å holde flere kurs.

Bidrar i flere bøker

Buljo er også omtalt og bidrar med tekst og oppskrifter med i to nyere bøker om mat. På bordet foran henne ligger en flott internasjonal bok ved navn Eallu. Den ble nylig ble nominert til verdens beste kokebok, ifølge Buljo.

Maret har vært bidragsyter og blitt intervjuet og fotografert i flere matbokprosjekter, her med sisteboken Eallu, som nylig ble nominert til verdens beste kokebok. Foto: Marianne Lovise Strand

– Jeg fikk blant annet være med på en to ukers tur til Sibir i november 2015 i forbindelse med bokprosjektet. Det var svært interessant, sier hun.

Målet med boka Eallu er, ifølge bokas nettside, å undersøke tradisjonell kunnskap knyttet til matkultur i Eurasian reindrift. Man ønsket å utvikle en kokebok basert på kunnskap fra reindriftere. Det er et behov for å videreføre tradisjonell reinsdyrkultur i en arena for tverrfaglig forskning.

Buljo har også planer om å gi ut sin egen bok om mat og kultur, det gjelder bare å få tid til alt, og skaffe finansiering. Noen bilder har hun allerede tatt og en del tekst er ferdig, men mye gjenstår.

– Jeg håper jo å finne tid etter hvert, i boka mi vil jeg blant annet omtale hvordan man laget mat i tida før krigen, sier Buljo.

Bygger opp reiselivsbedrift

Når hun forteller om livet på vidda, med reinsdyrene, naturen og om fine fisketurer, lyser øynene av glede. Det var kjærligheten som førte henne til Vesterålen for 12 år siden. Ektemannen Peder Buljo kommer fra Kåringen, og for fire år siden flyttet familien fra Forfjord i Andøy til hans hjembygd.

Den tidligere kroa i Kåringen er nå reiselivsbedrift med matfokus og har også et utsalg av duodji, samisk håndverk fra flere forskjellige kunstnere. Foto: Marianne Lovise Strand

Der holder de på å bygge opp en spennende reiselivsbedrift på den tidligere kroa, med fokus på autentiske opplevelser gjennom mat, språk, kultur og historie. Her har de butikk med samisk håndverk og reinskinn. I tillegg utfører de catering innen samisk mat, holder kurs og på loftet er det vandrerhjem med seks rom.

– Det gjelder å kombinere og bruke de mulighetene som finnes. Vi satser ikke på masseturisme her, men ønsker å skape unike opplevelser for mindre grupper, sier hun.

Følelsen av Finnmark

Naturen rundt eiendommen rommer det meste, og er et perfekt utgangspunkt for nordlysopplevelser også siden de ikke har noen lysforurensing.

– Jeg får følelsen av Finnmark her i Kåringen, med fugler, fisk og snøforhold og så er det så stille og rolig, sier hun.

Som gründer med mange oppgaver og ideer, i kombinasjon med reindrifta og som småbarnsmor til tre sønner i alderen halvannet til 10 år, er det nok å fylle døgnets timer med. Men hun liker at det skjer noe, det passer ikke henne å sitte for lenge i ro. Sunn mat som gir god helse er viktige faktorer i hennes måte å leve.

– Jeg er veldig opptatt av at ikke den gamle matkunnskapen fra våre forfedre går tapt, så jeg lager maten slik de gjorde, sier hun.

Familiens tre barn har derfor blitt vant til samisk tradisjonsmat helt fra de var små og hun håper at de vil føre kunnskapen videre.

Vant SapmiAwards

For tre år siden vant Buljo klassen for matkunst i SapmiAwards, og i tillegg til utmerkelsen fikk hun 100.000 kroner. Juryen uttalte den gangen at hun utviste trygghet og kunnskap, samt lykkes i å få fram rene smaker som harmonerer gjennom hele måltidet. I SapmiAwards ble det, i tillegg til matklassen, også konkurrert innen reindrift og duodji, som betyr samisk håndverk.

– Den prisen har virkelig vært en døråpner for meg og jeg har fått vært med på mye spennende i disse tre årene, sier Buljo entusiastisk.

Pengene hun vant i SapmiAwards bidro til at hun kunne kjøpe seg litt frihet til å jobbe med sine mange prosjekter i deres reiselivsbedrift, Boazávazzi.

Maret Ravnda Buljo (39) brenner for å dele samisk tradisjonsmat det får hun gjort til fulle i den nye, svenske dokumentarserien «Smaker fra Sápmi» på SVT. Foto: Marianne Lovise Strand

Staket ut karrieren tidlig

Den driftige damen vokste opp i en reindriftsfamilie i Kautokeino, og var bare tre år da hun forkynte til foreldrene at hun ville være reingjeter når hun ble stor. Løftet har hun holdt og har aldri angret på sitt yrkesvalg.

– Lite visste jeg den gangen om at jeg kom til å flytte til Iidná (Hinnøya) med dyrene mine og drive med rein på en kystsamisk måte, slik Peders familie har gjort det i generasjoner, sier hun.

Reinslakteriet ved siden av kroa har utsalg av reinkjøtt og er et sameie for hele reinbeitedistriktet, og alle som er tilknyttet arbeider mer eller mindre der og bidrar med det de kan. Det er fire driftsenheter der og Buljo sin familie er også medeiere.

– Men du må få med at uten Peder kunne jeg ikke ha holdt på med alt jeg gjør. Bak enhver driftig kvinne finnes en tålmodig ektemann, sier hun og ler.