Dette skjer gjennom en innsigelse til planprogrammet «Lødingen havn Fiskøya».

– Fylkesmannen fremmer innsigelse til forslag om regulering av Fiskøya i Lødingen til havneformål fordi det ikke foreligger en helhetlig vurdering av lokalisering av havn her sett i forhold til andre aktuelle lokaliteter i Tjeldsundet, som eksisterende område regulert til næringsformål mv. ved Kåringen, skriver fylkesmannen i sin innsigelse.

Naturområde

Fylkesmannen mener at området har særpreget natur- og kulturlandskap.

– Selv om området som foreslås regulert til havn er redusert av hensyn til konkret registrerte verdier i området, kan ikke vi se at det foreliggende forslaget gir tilstrekkelig grunnlag for at Fiskøya, som et intakt og særpreget natur- og kulturlandskap med særskilte verdi for naturmangfold, skal disponeres til havnevirksomhet.

Dessuten viser Fylkesmannen til at kommunen i kommuneplanen også har videreført et område for havn ved Kåringen.

– Fylkesmannen fremmet innsigelse til denne arealdisponeringen i kommuneplanens arealdel fordi planen også videreførte et område for havn ved Kåringen, og det verken forelå noen vurdering av muligheter for etablering av transporthavn her eller noen begrunnelse for at det er behov for ytterligere områder til havneformål, skriver Fylkesmannen i Nordland.

Høring

Havneplanene ble sendt ut på høring i juni. Lødingen Havn Kf ønsker å etablere en havn på Fiskøya, og denne er knyttet til E10-utbyggingen. Lødingen-politikerne vil gjerne bruke masser fra veiutbyggingen til å etablere et industriområde. Fiskøya ligger cirka fem kilometer sør for utslagspunktet på den planlagte tunnelen i Fiskefjorden, opplyser havnesjef Arnold Aalmo i Lødingen Havn KF til VOL.

– Vi ønsker å etablere et logistikk-knutepunkt, men detaljreguleringen er ikke fastsatt. Det kan bli ulik aktivitet i området, sier han.

I planforslaget er det listet opp landbasert fiskeoppdrett, regionalt logistikk-knutepunkt, LNG bunkringsstasjon, oppdrettsbasert industri, miljøbase for oljevern, mekanisk industri, treindustri, fiskerikai, mottak, fryselager og utskipningskai for tømmer

Aalmo er kritisk til innsigelsen fra Fylkesmannen i Nordland. Han opplyser at det har vært holdt et møte om saken med flere fylkeskommunale og statlige etater der det ble orientert om planene, men da kom det ikke innspill til planene.