2. juli 1893 kastet nemlig kaptein Richard With og skipet DS Vesteraalen loss i Trondheim – med kurs nordover, mot Hammerfest. Det innledet en ny tid for transport langs norskekysten, og siden har Hurtigruten gått i rute mellom nord og sør i Norge, med både gods, passasjerer og internasjonale gjester om bord.

– Denne unike driftsmodellen er fortsatt høyaktuell i dag, og vi ser fram til de neste 130 årene i rute. Vi skal fortsette å ha hundrevis av sjøfolk i jobb, og vi skal fortsatt skape ringvirkninger i det lokale næringslivet langs leia, sier administrerende direktør, Hedda Felin, i Hurtigruten Norge.

Den største markeringen vil bli holdt ved Hurtigrutemuseet i Stokmarknes, men alle skipene i kystflåten inviterer også til åpent skip, kake og forfriskninger om bord der skipene ligger til kai lenge nok til det, den 2. juli. Det blir dermed markeringer om bord i Trondheim, Ålesund, Kristiansund, Svolvær, Tromsø, Hammerfest og i Honningsvåg, fremgår det av pressemeldingen.

Om begivenhetene i Stokmarknes sier Felin:

– Vi håper så mange som mulig vil komme for å markere dette jubileet, og vi har en helt spesiell overraskelse på lur til Hadsel og Stokmarknes på jubileumsdagen.