Sen påske gir sterkere sol mange steder

Den sene påsken vi har i år, gir sterkere sol som kan bli ekstra tøff for vinterblek hud.
Lokale notiser

I følge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er det greit å huske på at huden ikke har vent seg til sola ennå. Derfor er det smart å smøre seg med solkrem samt bruke solbriller.

Det gjelder om du skal til fjells, være på sjøen eller reise til Syden. Ifølge ekspertene blir vi faktisk oftere solbrente når vi ikke er ute for å sole oss, men kanskje bare skal ut en snartur.

– Vi trenger sol, men vi må unngå å bli solbrente. Derfor er det lurt å begrense tiden vi er i den sterkeste solen. For huden glemmer ikke at den har vært solbrent. En slik solskade kan føre til hudkreft, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i direktoratet.

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft. Sola blir sterkere jo nærmere ekvator vi er. Skal du til Spania eller Alpene i påsken, kan 15-20 minutter i sola være nok til at du blir solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler det å holde seg i skyggen midt på dagen. 

– I ren glede over sol og varme er det fort gjort å få for mye sol på vinterblek hud, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel i en pressemelding.

– Hudkreft er en sykdom vi vet hvordan vi kan minske risikoen for å få, sier Ryel, som oppfordrer alle til å følge solrådene:

  • Begrens tiden du er i den sterkeste sola
  • Ikke ta solarium, det herder ikke huden mot sola
  • Klær og noe på hodet beskytter godt
  • Bruk solkrem med minst faktor 15 i Norge
  • I solrike land bør du bruke minst faktor 30
  • Bruk solbriller, særlig viktig for barn.

Sjekk forventet UV-indeks på yr.no eller uv.nilu.no

– Vi får flere solstråler på oss når vi er på sjøen, fordi sjøsprøyt og bølger reflekterer solstrålene. Så på fjellet og på sjøen er det ekstra viktig med solkrem, sier fagdirektør Nilsen.

Utforsk tema:

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Lokale notiser