Det er fisket skrei for en milliard kroner

Helt på tampen av det årlige skreifisket, har verdien på skreien som er fisket for første gang passert 1 milliard kroner.

Skipper Trond Dalgård (51) og Jan Gunnar Johansen fisker etter skrei på havet ved Gryllefjord på utsiden av Senja. Begge er oppvokst på øya og har havet som nærmeste nabo og arbeidsplass. Det årlige skreifiske starter i januar og varer til april. Fisken er etterspurt over hele verden og årlig eksporteres det torsk for 12 milliarder, hvorav skreien utgjør en verdi på 7.2 milliarder. Det er fler enn fiskerne på Senja som er på jakt etter mat. Hvalen er på jakt etter sild og er et fantastisk skue i den storslåtte men ville naturen.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Lokale notiser

I fjor var man svært nær å passere milliardgrensa, med en verdi på 958 millioner kroner for lofottorsken, ifølge tall fra Norsk råfisklag. Den grensa er allerede nådd, og dermed står fiskerne overfor tidenes mest lønnsomme skreisesong, skriver NRK.

– Det er en milepæl. Førstehåndsverdien passerer 1 milliard for første gang. Vi var like i nærheten av 1 milliard i fjor, men nå har vi passert. Hittil i år er det landet en verdi av 1, 087 milliarder kroner, sier administrerende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag.

Millioner av skrei svømmer hvert år fra Barentshavet og til havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Men selv om det er fisket for en høyere verdi, er det hittil i år fisket mindre enn i fjor. I år er det så langt tatt opp 49.500 tonn, mens det i fjor ble fisket 54.600 tonn.

Skreifisket utenfor Lofoten pågår fra januar til slutten av april. Langs kysten er det totalt fisket for nærmere tre milliarder i år, og ifølge Haugland har det vært godt fiske helt fra Øst-Finnmark til Trøndelag.

(©NTB)

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Lokale notiser