Ny teknologi skal gjøre det raskere å finne forliste fartøy

Noen ganger er det lett å finne forliste fartøy, andre ganger er det vanskeligere.  Foto: Redningsselskapet

Lokale notiser

Hvis en båt forliser bruker Hovedredningssentralen (HRS) store ressurser på å finne havaristen. Nå får de datahjelp fra et Tromsø-selskap.

– Når en ulykke skjer på havet er det ofte alvorlig. I tillegg er det ikke alltid vi vet hvor de befinner seg. Da bruker vi store ressurser på langvarige søk. Dessverre er mange omkommet før vi når fram, sier Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Deler informasjon

Dualog leverer blant annet rapporteringssystemer med tilhørende sporingssystemer til båter. Det er både fangstrapportering og sikkerhetssystem. Nå kan altså turistfiskeanleggene bruke lignende system.

– Når turistfiskeanleggene tar i bruk dette systemet skal de definere et havneområde. Vi deler så denne informasjonen med HRS. Skulle det skje en ulykke kan de se hvilke turistfiskeanlegg som er i nærheten, sier Jeanett Veibakken i Dualog.

Brukte 1881 og gulesider før

Tidligere har HRS hatt problemer med å registrere alle turistfiskeanleggene. De har måttet søke opp og finne dem selv når alarmen har gått. Med det nye rapporteringssystemet fra Dualog får anleggene muligheten til blant annet å dele informasjon med HRS om hvor de befinner seg.

– De har båter vi kanskje kan bruke, på steder vi vanligvis ikke har båter. Det er fantastisk hvis noen fra anleggene kan rykke ut. Før har vi benyttet 1881.no og gulesider.no for å få tak i turistfiskebedrifter. Nå vet vi hvor de er. Det er kjempemessig, sier Prestøy.

– Det er søk og redning vi holder på med, og nå kan vi konsentrere oss mer om å redde, sier Prestøy.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Lokale notiser