Snart overlevering av domstolkommisjonens første delrapport

Lokale notiser

Tirsdag 1. oktober overleverer Domstolkommisjonen sin første delrapport om struktur i de norske domstolene til justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp).

Det skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.


Sortland Arbeiderparti om mulig nedleggelse av Vesterålen tingrett:

– Vil ha store negative ringvirkninger

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal lover å kjempe mot en nedleggelse av Vesterålen tingrett.

 

Utredningen NOU 2019:17 Domstolstruktur gir råd om hvor mange domstoler Norge bør ha og hvor disse bør ligge. Domstolkommisjonen skal også ta stilling til hvorvidt Vesterålen Tingrett skal bestå.

Kommisjonen ble nedsatt av Regjeringen 11. august 2017, og ga dem mandat til å vurdere hvordan domstolene bør være organisert for å svare på samfunnets forventninger om effektivitet og rettstrygghet.

Den første delrapporten peker på overordnede holdepunkt for en bærekraftig organisering. Den foreslår også en konkret struktur for tingrettene, lagmannsrettene og jordskifterettene. Andre delrapport skal blant annet se på uavhengighet, digitaliseringen og oppgavene som domstolene har.


– Det er et evig studium å være dommer

For mange vesterålinger er sorenskriver Hans Edvard Roll selve ansiktet til Vesterålen tingrett. Nå gir han VOLs lesere et innblikk i hverdagen og virkeligheten bak kulissene i domstolen. Og noen tanker om fremtiden til Vesterålen tingrett.

 

Stortingsrepresentanter vil ha utsettelse:

– Frykter nedleggelse av tingretten på Sortland

– Dersom det ikke lokalt tas til orde for å beholde tingretten, frykter jeg at Vesterålen tingrett på Sortland kan bli lagt ned og at det bare blir tingretter igjen i de store byene.– Barnesaker til større domstoler?

– I NOU 2017:8 er det foreslått at saker etter barneloven og barnevernloven heretter bare skal behandles ved noen utvalgte tingretter, skriver ukas helgespaltist, Oddmund Enoksen.Vil komme endringer i tingrettsstrukturen - Himanshu Gulati på besøk i Vesterålen:

– Jeg kan ikke garantere noe, men jeg har fått et godt inntrykk

I august kommer domstoladministrasjonen med nytt forslag til tingrettsstruktur i Norge. Advokatforeninga er bekymret for at tingretten i Vesterålen kan havne på kuttlista. Onsdag var stortingspolitiker Himanshu Gulati på besøk for å høre på argumentene for å bevare Vesterålen tingrett.

 

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Lokale notiser