Bil gjennom isen i Øksnes

En bil gikk i 20-tida torsdag kveld delvis gjennom isen på Strengelvågfjorden i Øksnes.

Bilen ligger et stykke fra land og har ikke sunket. Det er uvisst hvor grunt det er på stedet. Foto: VOL-tipser 

Assistanse Nor(Falcken) er på stedet. De vil sikre bilen med plank før de vurderer hva de kan gjøre for å redde bilen. 

Øksnes

Ingen skal ha blitt skadd da en bil gikk gjennom isen på Strengelvågfjorden torsdag kveld. Området er et populært sted for å kjøre bil på vinterstid.

Politiet hadde ikke fått melding om hendelsen i 20.30-tida torsdag.

Et par meters dybde

VOL har vært i kontakt med sjåføren, som vil være anonym. Han forklarer hendelsen slik.

- Vi kjørte inn mot hyttene som ligger ved fjorden. Der begynte det å bli litt dyp snø, så vi snudde og kjørte ut igjen på et annet sted på fjorden enn der vi hadde kjørt tidligere. Vi nærmet oss så en stein og kom til et område hvor det var mye sørpe. Venstre fremhjul kjørte seg ned i vannet og det førte til at vi stoppet opp og bilen begynte å synke, forteller sjåføren.

Han forteller at det er én til to meters dybde under isen hvor bilen står.

- Tror du det er mulig å berge bilen?

- Ja, det tror jeg skal gå greit, sier han.

- Langt ute

Bilberger Håvard Hansen i Assistanse Nor er på stedet nå for å forsøke å redde bilen.

- Bilen ligger ganske langt ut på fjorden, så vi må komme oss ut og sikre den med planker for så å se hva vi kan gjøre. Vi får om det er mulig å berge bilen, forteller han.

Han forteller at isen er mellom 20 og 25 centimeter tykk, men at dette varierer.

- Det er jo sjøvann som går her, og tykkelsen på isen varierer veldig fra sted til sted på fjorden. Da dette skjedde i fjor var det på et stykke med tynn is bilene gikk igjennom. Det kan kanskje virke som noe av det samme er skjedd nå, sier Hansen.

Les også: Fører gjør opp for seg

Senere torsdag kveld blir det klart at Assistanse Nor trenger hjelp fra beltevogn for å redde bilen. Årsaken er at isen er for utrygg med utstyret Assistanse Nor har tilgjengelig.

Gjennom isen

VOLs reporter på stedet forklarer at en bil har gått delvis gjennom isen. Personene som drev på med kjøringen forsøker nå å berge bilen.

- De sier de kjørte på isen og trodde den var trygg, men så viste det seg at den ikke var det, opplyses det fra VOLs reporter.

Dette er ikke første gang biler går gjennom isen her. I mars i fjor ble to biler offer for en lignende hendelse. Heller ikke da kom noen til skade.

Les også: Rydder opp etter seg

Les også: Ingen bilforsikring på isen

Forsikring dekker ikke villmannskjøring

Fagsjef i If Skadeforsikring, Kurt Isak Undereidet, poengterer at det kan være lite å hente på kaskoforsikringen i en sånn sak, da det i utgangspunktet ikke er lov å kjøre på isen.

- Det er ansett som grovt uaktsomt å begi seg ut på islagt vann med en bil som veier fra 1,2 tonn og oppover, sier han.

- Villmannskjøring dekkes ikke. Og når et motorkjøretøy går gjennom isen, vil også selskapet her kunne vurdere om føreren har opptrådt grovt uaktsomt, opplyser If Skadeforsikring.

Lovlig under tvil

Kjøring på innlandsis kommer inn under loven om motorisert ferdsel i utmark, som forbyr kjøring utenfor vei, med mindre det er gitt unntak. Kjøring på sjøis er ikke omfattet av dette forbudet.

Politiinspektør Jan Guttormsen i politidirektoratet opplyste i et intervju med VOL i fjor om om at veitrafikkloven gjelder over alt. Den sier blant annet at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.».

- Når sjåføren først kjører utenfor vanlig vei, har han en tendens til å kjøre på en annen måte også. Politiet ser med bekymring på villmannskjøringen på islagte vann, sa Guttormsen da.