Vi henviser til artikkelen som stod på trykk på vol.no 25.10.16 der skolestrukturen i Øksnes er tema. Strengelvåg skole foreslås lagt ned fra høsten 2017. Dette skal avgjøres i et ekstraordinært kommunestyremøte 3. november 2016.

I sakspapirene står det at «ledig kapasitet i ungdomsskolebygget må da benyttes, samt bruk av spesialrom dersom elever flyttes over til Myre skole». Dette viser at det ikke er plass til flere elever på barnetrinnet ved Myre skole og at det skolefaglig, pedagogisk og sosialt er en uheldig løsning.

Slik skoleskyssen praktiseres i dag vil elever fra Stø måtte sitte ca. 2 timer på skolebussen hver dag.  Vi mener det er uholdbart at små elever skal bruke så lang tid på skoleskyss.

Fylkesmannen mener at nærskoleprinsippet er viktig og anbefaler derfor ikke en slik løsning.

Skyssutgifter er blitt nevnt som et argument i debatten, men ettersom denne utgiften dekkes av fylkeskommunen, er argumentet irrelevant i debatten om skolestruktur.

Strengelvåg skole har et godt kvalifisert og stabilt pedagogisk personale med svært lite sykefravær. Dette gir trygghet, forutsigbarhet og pedagogisk gevinst for elevene.

Bygningsmassen er godkjent og betydelig oppgradert de siste årene. Skolen framstår som trivelig og moderne med oppdatert undervisningsmateriell og godt IKT-utstyr. Blant annet har 3 av 4 klasser digitale tavler i klasserommene.

Uteområdet ved skolen står på ingen måte tilbake for noen av de andre skolene i kommunen. Skolen har et flott og stort uteområde med mange lekeapparater, to lekehytter og en ball-binge. Nærheten til fjell, skog og fjære gir gode muligheter for fri lek og pedagogiske aktiviteter.

Elevene trives godt på skolen og det er svært få disiplinære problemer. Vi får ofte tilbakemeldinger fra besøkende om at elevene framstår som imponerende rolige, trygge og fornøyde.

I sakspapirene framkommer det at også tomme skolebygg medfører utgifter for kommunen.  Vi ønsker å poengtere at dette selvsagt også vil gjelde for Strengelvåg skole.

De store leilighetsprosjektene på Myre vil frigjøre mange eneboliger som kan være av interesse for barnefamilier.  Hvis Strengelvåg skole legges ned, vil slike boliger i nord-bygdene bli betraktelig mindre interessante for barnefamilier. Vi er bekymret for at et slikt vedtak vil ha en svært negativ effekt på helårs bosetting i disse bygdene.

Elevenes beste skal alltid være i fokus, og vi kan ikke se at nedleggelse av nord-bygdenes eneste barneskole vil oppfylle dette prinsippet.