Torsdag skal skolestruktur i Øksnes behandles.

Mens rådmannen vil legge ned Strengelvåg skole, vil HUSK heller legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg. De vil også se nærmere på muligheten for å flytte småskoletrinnet fra Myre skole til Sommarøy, og mellomtrinnet fra Sommarøy til Myre.

I den forbindelse har Tore Christiansen i Øksnes KrF sendt fem skriftlige spørsmål til rådmann Just Hjalmar Johansen og ordfører Karianne Bråthen.

Se hele spørsmålet her

Les sakspapirene her

Hans første spørsmål går på skoleskyss om Strengelvåg skole legges ned.

I brevet spør han.

- Uten å gå inn på argumenter for eller imot å beholde Strengelvåg skole, er det en vesentlig del avbeslutningsgrunnlaget å vite hvilket skoleskysstilbud vikan gi elevene som ved en nedleggelse må busses til Myre, skriver han.

Han skriver videre at å  kjøre buss fra Stø til Myre med avstikkere til Gisløy, Strengelvåg og kanskje Høydal, blir en veldig lang busstur.

- Har kommunen anledning til å kreve eller selvbekoste at det settes opp egen buss fra Gisløy/Strengelvåg, slik at de som starter lengst ute på Stø får en kortere busstur enn om de skal via Gisløy og Strengelvåg? Hvis kommunen kan kreve eller besørge dette-er det mulig å si noe om kostnaden ved et slikt tilbud, og er det mulig å si noe omhvordan lang bussturen i så fall blir for de som da får den lengste bussturen, undrer han.

I sitt svar til Christiansen skriver administrasjonen i Øksnes kommune.

- Det vil ikke bli vesentlig dyrere å organisere skoleskyss fra Strengelvåg til Myre. I dag er det 25 ungdomsskolelever som har skyss i tillegg til  at det kan bli 35 elever fra Strengelvåg skole. Det blir da satt opp to busser. Disse bussene kan etter Nordland fylkeskommune, arrangere skyss i hver sine områder.

Nøyaktig hva kostnadene blir mot dagens nivå, går man ikke inn på.

Vil flytte småtrinnet på Myre til Sommarøy Det går mot ny skolestrukturdebatt i Øksnes. Mens rådmannen vil legge ned Strengelvåg skole, vil HUSK heller legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg. De vil også se nærmere på muligheten for å flytte småskoletrinnet fra Myre skole til Sommarøy, og mellomtrinnet fra Sommarøy til Myre. Kostnader

Videre spør Christiansen om det kan det sies noe om kostnader og organisering av skoleskyss ved ulike modeller.

- Det er interessant å få belyst følgende modeller: 1. Overføring av ungdomstrinn i Alsvåg til Myre, alt annet uforandret. 2. Nedleggelse av Strengelvåg og overføring til Myre, alt annet uforandret. 3. Nedleggelse av Sommerøya og overføring til Myre, alt annet uforandret. 4. 1-4 klasse for Myre og Sommerøya lokalisert til Sommerøya, 5-7 på Myre, alt annet uforandret. I motsetning til i spørsmål 1, hvor det er ønskelig med en ganske forpliktende avklaring av hvordan dette kan løses, er dette mer et spørsmål om anslag og noen tanker om hvordan dette eventuelt kan løses, spør han.

I sitt svar forklarer administrasjonen at det er 190 skoledager per år, noe som betyr at skoleskyss utgjør 380 turer per elev. Eksemper på egenandel på elever som reiser inntil 10 kilometer er 7980 kroner.

På tabellen under har du avstand først, sone etter det og prisen per tur i bakerste kolonne.

0 - 10 km121
10 - 20 km225
20 - 30 km335
30 - 40 km446
40 - 50 km556
50 - 60 km663
60 - 70 km770
70 - 80 km877
80 - 90 km984
90 - 100km1094

Videre påpekes det at noen elever har 10 kilometer fra hjemmet, andre har kanskje 30 kilometer. Da blir prisen etter det.

Eksempelvis har Alsvåg 40 elever sone 2:  25*380*40 elever = 380 000,- per år. Det samme gjelder for Strengelvåg.

I forhold til Sommarøy og Myre påpekes det at alle alternativer må grundigere analyseres for å si noe om.