Da den nye nærpolitireformen i Nordland ble presentert for to måneder siden, ble det foreslått å legge ned lensmannskontorene i Bø, Øksnes og Hadsel og å opprettholde kontorene i Andøy og på Sortland.

Les også: Tre lensmannskontor i Vesterålen foreslås nedlagt

- Fantastiske nyheter

Nå foreslår altså politimester Tone Vangen å videreføre driften av lensmannskontoret i Øksnes. Det synes varaordfører i Øksnes, Jonny Rinde Johansen, er svært gledelig nyheter.

- Det var jeg ikke klar over. Det er fantastiske nyheter, sier han til VOL.

Berømmer lensmann

Rinde Johansen har tidligere vært svært kritisk til å legge ned lensmannskontoret i Øksnes.

- Øksnes trenger lensmannskontoret, noe vi har gitt uttrykk for klart og tydelig. Jeg ønsker å berømme vår lensmann, Jonny Holen, som har håndtert vanskelige forhold i Øksnes, men samtidig gjennomført en svært ryddig prosess i forbindelse med politireformen.

Økende kriminalitet

Politimester Tone Vangen, sier til NRK Nordland at hun mener løsningen med å opprettholde flere lensmanskontor som først ble foreslått nedlagt, er den beste måten å utnytte de totale ressursene på.

– De kontorene som blir slått sammen med andre er små kontorer med færre enn fire ansatte. Sammenslåing vil gi oss sterkere muskler. Mer enn ni av 10 nordlendinger kan komme seg til politiet innen 45 minutter. Politiets responstid blir ikke dårligere med dette forslaget, sier politimester Tone Vangen til NRK Nordland.

Opprinnelig alternativ

Å opprettholde lensmannskontoret i Øksnes, var i utgangspunktet ett av alternativene da politimesteren la frem forslagene i oktober. I begrunnelsen den gang het det blant annet at Øksnes har 4500 innbyggere og er en kommune i vekst. Det er en kommune med stor aktivitet innen fiskenæringen med mye sesongbetong arbeid og mange utenlandske arbeidere. Kriminaliteten har vært økende, spesielt innen vinning og narkotikakriminalitet.

Til sammen får Nordland 21 tjenestesteder og 11 tjenesteenheter i det som er foreslått å hete Vesterålen lensmannsdistrikt.